Dim se opet vije iznad Smedereva


07. mart 2012. PRIVREDA – Železara u Smederevu ponovo radi. Stala je zbog prinudne pauze izazvane velikim minusom i ledom na Dunavu od kojih nije bilo moguće dopremiti potrebni materijal.

Radnici su zato u februaru bili na godišnjim odmorima i plaćenom odsustvu.

Ponovo dim iz Smederevske železare. Posao je počeo zaduvavanjem visoke peći dva a u petak će proizvodnim trakama poteći i gvožđe.

Da podsetimo, Vlada Srbije je kupila krajem januara Železaru za jedan evro, jer se američka firma Ju-Es stil zbog gubitaka i nepovoljne situacije na tržištu čelika povukla iz Srbije.

Na jarbolu pred fabrikom samo srpska zastava, ali na prilazima fabrici još nisu skinuta sva obeležja prethodne firme. Zaposleni posle turbulentne zime i neizvesnosti zbog odlaska američkog vlasnika očekuju bolje dane.

Državu će preuzimanje Železare dosta koštati. Samo za plate Ju es stil je svakog meseca izdvajao četiri miliona evra. Zato je plan Vlade da što pre nađe kupca. Za sada, dok je u državnim rukama radnici ne bi trebalo da strahuju, neće biti smanjenja plata ni otpuštanja.

Predrag Umičević, predsednik Skupštine Smederevske železare, kaže da “država hoće da zadrži kompletan ekonomski lanac u smislu održavanja logistike, eneregetike, kao i svih proizvođača koji proizvode smederevski lim. Već su angažovani i kupci u zemljama u okruženju – Košice, fabrika Ju Es stila u Slovačkoj, je odvukla dosta kupaca, sve bivše republike SFRJ su već na vezi i sva ta tržišta želimo da vratimo”.

Da li će i kada smederevska železara biti prodata, ne spekuliše niko ni u Beogradu ni u Smederevu. Iz Vlade je samo saopšteno da su za bivši Ju Es stil zainteresovane firme iz Italije, Nemačke i Indije dok javnost spekuliše da su za Železaru zainteresovani ukrajinski kralj čelika Rinat Ahmetov i indijski milijarder Lakšmi MItal.

Izvor: B92