Devenport: Evropska unija čeka plan Vlade za Železaru


18. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: N1info – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majk Devenport izjavio je da EU još čeka plan Vlade Srbije za restruktuiranje Železare Smederevo.

“Srbija, u skladu sa obavezama u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima obavezu da taj plan predstavi do kraja januara”, rekao je Devenport u intervuju za Radio Slobodna Evropa.

Po uslovima tendera, državni poverioci će, u slučaju uspešne dokapitalizacije, otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, što se tumači kao državna pomoć tom preduzeću, a što nije u sludu sa propisima EU. Državna pomoć Železari, po pravilima EU, bile i bi druge povoljnosti koje bi imala Železara, a kojim bi bila narušena konkurencija na tržištu.

Objasnio je da je državna pomoć industriji čelika veoma osetljiv sektor u Evropi, s velikom konkurencijom.

“Naravno da postoji situacija u kojoj preduzeća u ovom sektoru u zemljama-članicama EU uopšte ne mogu da dobijaju bilo kakvu vrstu državne pomoći. Srbija je, kao partner, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dobila tranzicioni period koji ističe 1. februara i sada očekujemo plan o restruktuiranju Železare kako bi Evropska komisija, kao i komisija Srbije za ovu oblast, mogle da procene da li je plan u skladu sa obavezama”, rekao je Deventport.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Devenportom, 13. januara, zatražio podršku EU za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja železare i biznis plan američke kompanije Esmark, koja je potenicijalni kupac Železare.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

Vlada Srbije će biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedna dolara od američkog U.S. Steela koji se povukao zbog gubitaka.