Davaoci krvi produžavaju živote


Časlav Stefanović (58) iz Smedereva je nedavno, po 166. put, dobrovoljno dao krv i kaže da će to činiti dok god bude mogao. Prvi put je na taj način nekome spasao život na svoj sedamnaesti rođendan, a sada apeluje na sve ljude iz njegove sredine da budu humani.

Časlav je samo jedan od mnogih koji su juče prisustvovali tradicionalnom novogodišnjem prijemu za davaoce krvi u Skupštini grada.

– Najveća nagrada je kada vam neko kaže: „Hvala vam što ste mi spasli život”. Četiri do pet puta godišnje dajem krv, mada mi se jednom desilo da sam to učinio dva puta u toku dana kada je devojci povređenoj u saobraćajnoj nesreći bila potrebna transfuzija – priča Časlav.

Na prijemu u Skupštini grada uručena su priznanja predstavnicima 10 gradova i opština koje su dale najveći doprinos Institutu za transfuziju krvi Srbije. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je kao dobrovoljni davalac i svoju suprugu upoznao prilikom davanja krvi, istakao je da mali napor može značiti mnogo za nečiji tuđi život.

– Ljudi se često plaše da daju krv, ali tih nekoliko minuta mnogima u glavnom gradu i zemlji pomaže da nastave da žive. Zbog toga se čovek nakon toga oseća veoma ispunjeno. Stalnim i vernim davaocima krvi veoma smo zahvalni i nadam se da ćemo se i sledeće godine videti na ovom mestu – rekao je Đilas.