Dani Milutina Milankovića


17. septembar 2013. DRUŠTVO – U okviru privredno-turističke manifestacije “Smederevska jesen” u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u ponedeljak su otvoreni “Dani Milutina Milankovića” i trajaće do 19. septembra.

Uvodnu i pozdravnu reč dao je mr Borivoje Janošević, direktor Centra, a potom je mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja “Milutin Milanković”, u kraćem obraćanju upoznao prisutne sa radom i ciljevima ovog udruženja i započeo priču o jednom od naših najvećih naučnika…

Nakon predsednikove besede, prisutni su upoznati sa manje poznatim detaljima iz biografije Milutina Milankovića, kao i sa nekim njegovim zapažanjima, razmišljanjima, idejama, anegdotama iz života.

Milutin Milanković je bio veliki naučnik, ali i uzvišeni stvaralac čiji put kroz vasionu i vekove stremi mnogo dalje od odredišta naučne misli.

Pripada takvim naučnicima koji uspostavljaju svet u mislima, sklopovima i odnosima, jer se on zapravo bavio pitanjima koja, prema svedočanstvu najstarijih zapisa drevnih naroda, čine praosnov svake kulture – zakonima osunčavanja, smenom godišnjih doba i utvrđivanjem pouzdanog kalendara.

Ko je Milutin Milanković, šta je otkrio, po čemu je njegov doprinos nauci tako velik da se s njegovim imenom ustanovljava medalja za vrhunske domete u nauci, a Mesec i Mars na svojim atlasima upisuju njegovo ime? Šta ga je toliko izdiglo u hramu nauke, čime se njegovo delo opire zaboravu, i zašto se, kako vreme prolazi, o njemu sve više govori?

Svojim radom gradio je vidljive i nevidljive mostove, kao „večitu i večno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljenja, protivnosti i rastanka”. U naukama spajao je veoma udaljene oblasti, kao što su astronomija i geologija u jedinstvenu matematičku teoriju koja je dala prave odgovore na celinu planetarne dimenzije sudbine prirode i čoveka. Sve što je radio zapravo je spona.

Rođen između Istoka i Zapada, školovan na Zapadu, vratio se na Istok gde je radio i umro. Spojio je svojim radom naučnu kulturu Zapada i duboku misteriju pravoslavlja izrađujući kalendar, koji je postao najviši sklad ljudskih stvari sa kosmičkim zahtevima. Spojio je Zemlju i Nebo, utvrđujući svojom naukom da se uzroci zemaljskih događaja moraju tražiti u zakonima koji vladaju nebom.

Posle odgledana dva kraća filma i niza fotografija, učesnicima programa se obratio Miodrag Mitrović, član organizacionog odbora “Smederevske jeseni”, izrazivši između ostalog zadovoljstvo što se jedan ovakav događaj odvija baš u prostoru Regionalnog centra.

Pre obilaska postavljene izložbe prisutni su imali priliku da odgledaju film o životu Milutina Milankovića, uz napomenu da se u naredna tri dana u Centru održavaju projekcije filma “Putnik kroz vasionu i vekove”, i to u utorak, 17. i sredu 18. septembra od 10,00 i 13,00 časova i u četvrtak, 19. septembra od 18,00 časova.

Ulaz je besplatan.

Izvor: smederevo.org.rs