Danas počinju Nušićevi dani


Pozorišni festival “Nušićevi dani”, 28. po redu, počinje danas, a prve večeri predstaviće se, van konkurencije, Pozorište srednjih škola Smedereva “Mladi kreativci” sa komadom Branislava Nušića “Ožalošćena porodica”.

Svečano otvaranje predviđeno je za 6. april kada će biti položen venac na spomenik Nušiću ispred Centra za kulturu u Smederevu, a zatim publiku očekuje izložba slika Save Stojkova i umetničko veče sa glumcem Ljubomirom Ubavkićem Pendulom, dobitnikom Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru 1994. U okviru pratećeg programa predstaviće se i Centar za kulturu “Masuka” iz Velike Plane, Teatar “U buntu” iz Bijeljine. Najavljen je susret cincarskih društava Smedereva i beogradske opštine Stari grad, muzičko-scenska predstava “Naša stvar” Andreja Jelića Mariokova, u režiji Slavenka Saletovića i muzički kabare Zorane Pavić.

Glavni takmičarski program, koji će 11. aprila otvoriti dramski pisac Stevan Koprivica, obuhvata šest predstava u selekciji teatrologa Dragane Čolić Biljanovski.

Na repertoaru su Nušićevi komadi “Put oko sveta” u režiji Juga Radivojevića, rađen u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Festivala “Dani komedije” u Jagodini, “Pokojnik” Narodnog pozorišta Bitolj, u režiji Ljupča Gorgievskog, a Narodno pozorište iz Tuzle izvešće predstavu “Gospođa ministarka”, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Ansambl beogradskog Zvezdara teatra predstaviće se sa najnovim ostvarenjem Dušana Kovačevića “Život u tesnim cipelama”, dok Ustanova kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda učestvuje sa dve predstave – “PR ili potpuno rasulo” Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, i “Zvezdarske zvezdice” Gorice Popović.

O dobitniku Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini odlučivaće stručni žiri u sastavu: pozorišni kritičar Muharem Pervić (predsednik), dramska umetnica Ljiljana Blagojević i profesor književnosti Dragoslav Bata Mandić.

Biće dodeljena i Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nušićeva nagrada za glumačko ostvarenje večeri.

PROGRAM NUŠIĆEVIH DANA >>>