Danas počinje Smederevska jesen


06. septembar 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Defile karnevalskih i baletskih grupa ulicama Smedereva, označiće početak Smederevske jeseni, manifestacije koja će trajati do 29. septembra.

Poseban pečat ovogodišnjem defileu daće karnevalske grupe iz Irske, Egipta, Indonezije, Alžira, Bolivije, Palestine, Japana, Meksika, Indije, Kednije i Kube.

Do kraja septembra posetioci će moći da uživaju u raznovrsnom programu, a muzički program obeležiće zvezde poput grupa Frajle, Piloti, Ace Lukasa, Harisa Džinovića, Sanje Ilić i Balkanike, Kerbera, Mamo strasa, Vampira, Đure i mornara, Jadranke Jovanović, Olivera Njega, Lea Martina, Nade Pavlović, Đorđa Marjanovića, Lole Novaković, Dejana Petrovića, Big benda.

Ljubitelji sporta biće u prilici da u Smederevu gledaju međunarodne košarkaške i rukometne utakmice, a publici će se predstaviti i domaći sportski klubovi.

Smederevo će biti i domaćih jedriličarske regate, a ovogodišnju manifestaciju obeležiće Beogradsko-smederevska jesenja regata – veslači i kajakaši nautičkog kluba “Liman” iz Zemuna doći će svojim plovilima do Smedereva.

Njihov pristanak očekuje se u subotu 7. septembra oko 16.00 sati kod brodarskog kluba “Metalac”.

Poslednja nedelja septembra biće u znaku “Smederevskog privrednog foruma” – od ponedeljka 23. do četvrtka 26. septembra u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, svakodnevno će biti organizovani okrugli stolovi koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti privrede, preduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Ideja je da “Smederevski privredni forum”, uz već tradicionalni Sajam privrede, postane jedno od obeležja Smederevske jeseni.

Smederevska jesen je privredno turistička manifestacija koja se održava 126 godina u Smederevu i spada u najstarije manifestacije tog tima u Srbiji.

Od svog nastanka 1888. godine, više puta je menjana sadržina manifestacije, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina.
Pre 125 godina u ovom gradu održana je prva izložba grožđa, voća, vina i stoke, kada su dereglije došle Dunavom iz Beča i Pešte da kupe smederevsko voće.

Tradicija organizovane proizvodnje vina, duža je do jednog veka, vezuje se za osnovanje Smederevske vinogradsrske zadruge, a smederevsko vino je u drugom periodu nalazilo tržišta van Srbije i nekadašnje Jugoslavije.