Danas otvaranje ponuda za Železaru


09. januar 2015. PRIVREDA – U Vladi Srbije danas će biti otvorene ponude investitora za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare Smederevo.

Prema nezvaničnim informacijama iz vlade, stiglo je devet ponuda za dokapitalizaciju Železare, a premijer Aleksandar Vučić je prekjuče kazao da su validne dve ponude i da bi Srbija kao strateškog partnera u tom preduzeću volela da vidi američku kompaniju Esmark.

Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Državni poverioci otpisaće dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Nakon prodaje 80,01 odsto udela u Železari vlada će ostati vlasnik preostalog kapitala.

Prvi tender za prodaju Železare, koja zapošljava oko 5.000 radnika, raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.