Danas ističe rok za dostavu pisama za Železaru


01. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Investitorima zainteresovanim za kupovinu Železare Smederevo danas ističe rok za dostavu pisama o nameri da učestvuju u privatizaciji te kompanije.

Pisma treba da sadrže, osim osnovnih podataka o investitoru, i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih u Železari.

Poziv investitorima je objavljen 31. oktobra ove godine, a najozbiljniji kupac je američki Esmark. Sa predstavnicima te kompanije razgovarao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je juče izjavio da očekuje da tender za prodaju smederevske čeličane bude završen do kraja juna. Esmark planira da pokrene obe visoke peći u Železari i da sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podigne na 2,2 miliona tona godišsnje, ulažući 400 miliona evra u narednih nekoliko godina.

Prilikom preuzimanja Železare nijedan od oko 5.000 radnika ne bi trebalo da bude otpušten. Esmark je jedan od vodećih prerađivaca i distributera ravno-valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u SAD.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra. Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će najverovatnije preuzeti država. zelezara