Danas dodela nagrada Tvrđava teatra


20. avgust 2011. KULTURA- Nagrade za najbolju predstavu, režiju, najboljeg glumca i najbolju glumicu i specijalne nagrade 3. međunarodnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar u Smederevu biće dodeljene večeras. Posle dodela nagrada, u čast nagrađenih Beogradski fadisti i solisti Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće “Lisabonsku priču”.

Inače, poslednja predstava u takmičarskoj selekciji festivala “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Andraša Urbana odigrana je sinoć.

Pre nje je od 11. do 19. avgusta na Smederevskoj tvrđavi u okviru glavnog (takmičarskog) programa (selektor Branislava Liješević) odigrano je sedam predstava iz Srbije, Italije i Francuske, a prvi put je u glavnom programu bila i predstava čiji je producent sam festival Tvrđava teatar.

U konkurenciji za nagrade su predstave “Viseći snovi” (Francuska), “Brat” (Teatar Koreja, Italija/Patos, Smederevo), “Ja sam vetar” (produkcija Tvrđava teatar), “Ženidba” (Narodno pozorište Sombor), “U senci Hamleta” (Dečji kulturni centar, Beograd), “Ines de Kastro” (Narodno pozorište, Užice), “Čarobnjak iz Oza” (Ujvideki sinhaz, Novi Sad) i “Ožalošćena porodica” (Narodno pozorište, Niš).

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Ljiljana Todorović, rediteljka (predsednica žirija), Zlatko Paković, kritičar, i Branko Dirmitrijević, dramaturg i pisac.