Dan domaćeg filma: Film “Doviđenja, kako ste?“


07. januar 2015. KULTURA – Prvo ostvarenje koje će u 2015. godini filmska publika u Smederevu moći da vidi u okviru nastavka programa „Dan domaćeg filma“ je film Borisa Mitića „Doviđenja, kako ste?“ čija će se projekcija realizovati 9. januara sa početkom u 18 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Film „Doviđenja, kako ste?“ je satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta. Ostvarenje koje je od kritičara ocenjeno kao „fascinantan film-esej“ i vrhunski prikaz balkanskog intelekta, otpora i istorije donosi zanimljivu, crnohumornu kombinaciju dokumentarnih snimaka napravljenih tokom četiri godine duž 50.000 kilometara sporednih puteva Srbije i Republike Srpske i birane aforizme Beogradskog aforističarskog kluba uklopljene u naraciju Nebojše Glogovca. Prizori koji govore o gorkim iskustvima na prostorima regiona, o apsurdnosti koja je postala sastavni deo balkanskog miljea, o rasulu i civilizacijskom kolapsu, sklopljeni su u kolaž i ukomponovani sa oštroumnim i duhovitim seciranjem posrnulog i dezorijentisanog društva sadržanim u britkim aforizmima.

Nakon projekcije sledi razgovor sa autorom Borisom Mitićem.

Koncepcija „Dana domaćeg filma“ podrazumeva besplatne projekcije u cilju šire bioskopske distribucije i veće afirmacije domaćeg filmskog stvaralaštva.

Boris Mitić rođen je 1977. godine u Leskovcu. Živeo je na nekoliko kontinenata, vratio se u Beograd, radio pet godina za najveće svetske medije, dok se nije posvetio porodici, autorskim dokumentarcima i malom fudbalu. Njegova tri filma („Pretty Dyana”, „Unmik Titanik”, „Doviđenja, kako ste?”), snimljena bez prethodnog filmskog obrazovanja, prikazana su na više od 150 festivala širom sveta i emitovana u preko 60 zemalja. Autoru su doneli ukupno 18 nagrada. Boris Mitić predaje real-politiku dokumentarnog filma u Kini, Evropi, Americi i na Bliskom istoku, piše satirične kolumne za DOX i PLAYBOY i sprema novi dokumentarac o Ništa.