Dan domaćeg filma: Film “Biba Struja”


07. maj 2015. KULTURA – Program DAN DOMAĆEG FILMA koji se realizuje u saradnji Centra za kulturu Smederevo sa Filmskim centrom Srbije i ogranizacijom Filmkultura, orijentisanom na edukaciju u oblasti audiovizuelnih umetnosti, nastavlja se u petak, 8. maja, projekcijom filma „Biba struja“ dokumentarnog rediteljskog ostvarenja Dušana Šaponje i Dušana Čavića.

Film „Biba struja“ donosi portret neobičnog junaka Slaviše Pajkića, u narodu poznatijeg kao Biba Struja. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se „druži“ i danas. Njegov organizam otporan je na struju i Slaviša može da kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo. Fenomen „Biba Struja“ zapravo je vezan za ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju. Slavišin organizam ima smanjen broj znojnih žlezda i dva sloja kože manje nego što je uobičajeno. Popularni Biba Struja dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine je podneo napon od nekoliko hiljada volti, a 2003. godine je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

U pokušaju da dostigne i treći Ginisov rekord, Biba Struja se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći koje donosi starenje njegovog organizma, i sa pitanjem kako će gubitak fenomena koji ga je učinio poznatim uticati na njegov porodični i društveni status.

Dušan Čavić i Dušan Šaponja su od 1994. do 2011. radili kao autori na RTV B92. Na radiju B92 stvarali su radio drame (Srbokap, Jakovljević), a na televiziji B92 prave serijal od tridesetak dokumentaraca pod nazivom CIKLOTRON. U septembru 2006. osnivaju producentsku kuću Ciklotron.

Projekcija počinje u 18 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a ulaz je slobodan.