CzKS i Laguna poklanjaju knjige


28. septembar 2016. KULTURA – Prošlog vikenda četvoro gledalaca filmova u jedinom Bioskopu u našem gradu, koji su imali najviše sreće u nagradnoj igri Centra za kulturu Smederevo i izdavačke kuće „Laguna“ dobili su po jedan primerak romana iz Lagunine edicije Filmovane knjige.

dobitnici_mia-i-vilenjaci-sicilijanac_23-09-2016Knjigu „Mia i vilenjaci“ iz serijala Mia i ja, autorke Izabele Mon dobile su Nina Milošević, koja je u junu gledala film „U potrazi za Dori“ i Danijela Jovanović, gledalac filma „Ledeno doba: Veliki udar“ prikazanog u julu mesecu. Dva primerka kriminalističkog romana „Sicilijanac“ Marija Puza dobili su Stefan Denić, gledalac filma „Alisa iza ogledala“ u junu i Ivana Veselinović, koja je gledala „Isterivače duhova“ u julu. Ulaznice sa njihovim imena iz kutije za nagradnu igru izvukla je Marija Aničić, saradnik za odnose sa javnošću Centra za kulturu, u petak, 23. septembra, pre projekcija filmova „Ko se boji vuka još“ i „Beba Bridžit Džons“.

Gledaoci filmova u avgustu i septembru u našem bioskopu koji su ostavili svoje ulaznice sa potrebnim podacima u kutiju za nagradnu igru, mogu dobiti nove naslove na osnovu kojih su nastala i filmska dela „Lav, veštica i orman“ (K. S. Luisa) i „Petrijin venac“ (Dragoslava Mihailovića). Izvlačenje dobitnika planirano je za subotu 8. oktobar, pre početka projekcije domaćeg filma „Jesen samuraja“. Nagrade za avgust biće izvučene pre projekcije u 18.00 sati, a dobitnike knjiga za septembar saznaćemo pre projekcije u 20.00 sati. Deli se ukupno 4 knjige, po dve od svakog naslova.

Knjiga „Lav, veštica i orman“ je jedna od sedam iz serijala epske fantastike Letopisi Narnije Klajva Steplsa Luisa. Prevedena je na više od 30 jezika i već više od pola veka očarava čitaoce svih generacija. U produkciji studija Dizni 2005. godine održana je svetska premijera filmske verzije ove priče, koja je dostojno prenela maštu K. S. Luisa na veliki ekran i pružila gledaocima pustolovinu kakvu nisu mogli do tada ni da zamisle.

„Petrijin venac“ je treća knjiga našeg akademika Dragoslava Mihailovića, izdata 1975. godine, ovenčana „Andrićevom nagradom“. Pet godina kasnije, po motivima preuzetim iz istoimenog romana snimljen je jedan od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena, „Petrijin venac“ u režiji Srđana Karanovića.

Nagradna igra se nastavlja i u oktobru, a novi naslovi za podelu biće objavljeni na premijeri filma „Jesen samuraja“. Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz oktobra čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim, po završetku filma, tu ulaznicu ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače jednom mesečno, pre početka (prve) filmske projekcije u mesecu koji prethodi.