Čvorište dva evropska koridora u Smederevu


08. septembar 2011. PRIVREDA – Izvor: Blic – Smederevo ima najbolji položaj u Srbiji da postane jedno od glavnih transportnih čvorišta dva evropska saobraćajna koridora – koridora 7, odnosno plovnog toka Dunava, i koridora 10, koji povezuje Salcburg i Budimpeštu sa Solunom, pokazuju analize domaćih, ali i stranih stručnjaka.

Povezivanjem rečnog, drumskog i železničkog transporta mogla bi da profitira i smederevska privreda, a luka u ovom gradu već ima promet od 7 do 7,5 miliona tona robe godišnje, što je tri puta više od luke u Baru. Da bi u Smederevu bio otvoren trimodalni centar, koji će spojiti tri vida transporta robe, potrebno je oko 40 miliona evra, a Smederevci razmatraju da do tog novca dođu preko investitora, ali i evropskih fondova.

– Na bazi studije koju smo uradili sa Saobraćajnim fakultetom predstavili smo prednosti koje Smederevo ima, sa lukom na koridoru 7 i drumskim i železničkim saobraćajnicama koje se ovde s njim ukrštaju. Svi preduslovi za robni transport su tu i sasvim je osnovana namera da baš ovde spojimo ta dva panevropska koridora. Sve to je prepoznato kao dobra ideja i van granica naše zemlje, a i samo prisustvo u Smederevu Ota Šveca, predsednika “Koridora 7”, govori tome u prilog, da je Smederevo luka koja bi svojim razvitkom imala širi značaj za čitav region, ne samo za Srbiju – kaže gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Oto Švec navodi da je povezivanje različitih vidova saobraćaja “magična reč” kada se u Evropi govori o transportu.

– Evropska komisija podržava ideju da su luke glavna mesta u kojima to treba realizovati. Smederevo je u tom pogledu idealno. I tajming za ovako nešto je savršen s obzirom na to da je u toku realizacija Dunavske strategije, a da je Srbija po prvi put punopravni član Saveta Evrope. Pritom, tokom septembra počinje da se ostvaruje projekat transevropske transportne mreže – kaže Švec.

Smederevo bi, kako kaže Švec, moralo sve to da iskoristi kao preporuku za animiranje investitora i dobijanje sredstava od evropskih fondova. Inače, Švecu je ovo treći boravak u Smederevu poslednjih godina. Dugogodišnjem direktoru bečke luke značaj i položaj smederevskog rečnog pristaništa dobro su poznati.

– Trimodalni transport mora da ima mnogo veće učešće u saobraćaju u Srbiji. U Evropi ima oko 350 intermodalnih centara i vreme je da u Srbiji dobijemo jedan pravi objekat koji bi bio u funkciji i privrede i stanovništva – rekao je Miodrag Poledica, načelnik Odeljenja za intermodalni transport u Ministarstvu infrastrukture.

Ovaj vid kombinovanog transporta u Srbiji je malo zastupljen. Zbog toga i “Železnica” ima interes da što pre krene ostvarivanje ove ideje.

– Intremodalni transport je nešto što je u svetu uveliko zaživelo, jer je to najbolji način za rasterećenje svih vrsta, a pre svega drumskog saobraćaja. U našoj železnici postoje veći kapaciteti nego što su sada zahtevi klijenata i nama je ovo jedan od načina da ih uposlimo – kaže Milovan Marković, generalni direktor “Železnica Srbije”.