Cvetković: Železara u stečaju ako ne nađemo kupca


05. februar. 2012- PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da bi bilo dobro što pre pronaći strateškog partnera za Železaru Smederevo i da će se od marta Vlada Srbije suočiti sa pokrivanem gubitaka tog giganta.

Cvetković je naglasio da je Vlada imala kontakte i dalje razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za Železaru i najavio da će podatke o trenutnom stanju u ovoj kompaniji poslati na pedesetak adresa u svetu potencijalnim kupcima.

Premijer je dodao da je optimista po pitanju nalaženja strateškog partnera železara, ali i upozorio da, ako se to ne desi, onda će morati da se uvede stečaj.

Vlada će voditi računa da novi strateški partner bude kredibilna kompanija, koja će pokrenuti proizvodnju u Železari, a ne da se kasnije dogodi raskid privatizacije, rekao je Cvetković, u emisiji ”Stav Srbije” televizije Prva.

On je preneo odluku vlade da novo rukovodstvo odvoji od političkog uticaja.

Cvetković je predočio da će se vlada suočiti sa pokrivanem gubitaka u Železari Smederevo, verovatno, od marta i rekao da će se oni pokrivati iz subvencija u budžetu.

On je napomenuo da u transakciji, koja je koštala državu jedan dolar, nema skrivenih gubitaka smederevske železare, a da obrtna sredstva iznose oko 100 miliona dolara.

Premijer je takođe naveo da će vlada nastojati da smanji troškove u poslovanju Železare, pre svega u nabavci koksa i rude gvožđa, kako bi se smanjili gubici.

Cvetković se istakao da država nije dobar menadžer u privredi, pogotovo kod preduzeća koja su infrastrukturno vezana sa velikim brojem preduzeća i zbog toga će što kraće voditi Železaru Smederevo i što pre naći strateškog partnera.