Crpe kreativnost iz sopstvene kulture


09. decembar 2011. KULTURA – U sali Gradskog kulturno-umetničkog društva „Smederevo“ završena je petodnevna pozorišna radionica, u kojoj su, osim glumaca domaćeg pozorišta „Patos“, učestvovali Romi iz Smedereva, Beograda i Vranja.

Radionica se zasnivala na glumačkim vežbama za glas i telo, kako bi se razvili odnosi među učesnicima, poboljšao rad u grupi, a time i sposobnost slušanja i aktivnog učestvovanja. Kroz rad sa objektima, tekstom i muzičkim i zvučnim instrumentima i predmetima koji dolaze iz sopstvene kulture, stimuliše se kreativnost.
Međunarodna nagrada za inkluziju “Tereza Pomodoro“ i specijalna nagrada za društveni angažman na 3. “Tvrđava teatru“, najznačajnija su priznanja za predstavu “Brat“ u režiji Salvatorea Tramaćerea u koprodukciji “Patosa“ i italijanskog teatra “Koreja“ iz Lećea. Uspeh ove predstave je i bio povod da se organizuje pozorišna edukacija.
Obučavanje su vodili Salvatore Tramaćere, glumica i pevačica iz Poljske Aleksandra Gronovska i menadžer interkulturalnih projekata i međunarodni menadžer Državnog dramskog i lutkarskog pozorišta “Konstantin Veličkov“ iz Bugarske. Organizator radionice bilo je pozorište “Patos“, uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Izvor: Pravda