Smederevci u sastavu streljačke reprezentacije Srbije


25. april 2012. SPORT – Goran Maksimović, v. d. selektora reprezentacije Srbije je odredio sledeći sastav reprezentacije za kvalifikacije Evropske lige mladih (godišta 1994. do 1998.) koje se održavaju u Osijeku (Hrvatska) od 4. do 6. maja 2012. godine:

Vazdušna puška: Milovanović Andrija, Todorović Tiha, Kolarik Tijana i Paleček Dragana
Vazdušni pištolj: Alentijev Ana, Bubalo Marija i Građin Dragan

Treneri: puška – Manojlović Ivan; pištolj – Marinković Boban

Strelci puškom imaju četiri gađanja u dva dana, a strelci pištoljem tri.
Pravila takmičenja su takva da imate 10 min. za probu + 4 serije – 12 minuta po seriji i za svaku seriju se dodeljuje poen pojedinačno.

– To je takmičenje koje se puca po pravilima koja nisu zvanična. To je takozvano test takmičenje, gde se puca uz muziku, i dozvoljeno je navijanje! I puca se na bodove, a ne na krugove. Zaista zanimljivo takmičenje. Pištoljaši su svi jedna ekipa, u mešovitom sastavu, a kod puške jednostavno pucaju meč više, tako da imaju i jednu rezervu. Puca se 4 serije na vreme od 12 minuta. U pitanju je duelno gađanje, svako puca sa strelcom iz protivničke ekipe. Ko ima bolju seriju od protivnika, dobija 2 boda za svoju ekipu. Ako imaju isto onda dele po 1 bod – objašnjava Boban Marinković, trener i dodaje: ovo takmičenje postoji četiri godine. Reprezentacija puškom je osvajala dva puta ovo takmičenje, dok ekipa pištoljem već tri godine nije prošla kvalifikacije. Finalno gađanje se ove godine organizuje u Krakovu u Poljskoj i da bi se plasirali na finale potrebno je da budemo među prve dve ekipe na turniru, gde će pored Srbije nastupiti i domaćin Hrvatska, dok ostale dve reprezantacije nisu još poznate. Kod puške ukupno će se takmičiti pet reprezentacija. Evropa je podeljena na tri grupe: Sever, Zapad i Jugoistok. U Finalu pucaju po dve najbolje plasirane ekipe iz 3 grupe kvalifikacija.

ANA KORAKAKI 25. NA SVETU

Ana Korakaki, Grkinja koja nastupa za ekipu SD „Smederevo“, nastupila je pod zastavom Grčke na nedavno zavšenom Svetskom kupu u Londonu, koji je ujedno i zvanični predolimpijski turnir. Na ovom turniru strelci iz celog sveta imali su priliku da isprobaju strelište na kome će nastupiti na Olimpijskim igrama. Mlada Grkinja Ana Korakaki, zauzela je 25. mesto vazdušnim pištoljem, sa odličnim rezultatatom od 382 kruga. Ana Korakaki je juniorka, 1996. godište i ove godine joj je vrlo malo nedostajalo da izbori Olimpijsku kvotu za London. Već dugo nastupa u seniorskoj kategoriji i već sada predstavlja jednu od najtalentovanijih strelaca sveta, kojoj se prognozira lepa budućnost. Jako smo ponosni što je takav strelac odabrao da nastupa za našu družinu, rekao nam je Boban Marinković, trener „Smedereva“.