Centru za kulturu Smederevo uručena zahvalnica ansambla Binički


30. septembar 2016. KULTURA – Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” svečanim koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sinoć je obeležio 117 godina od osnivanja.

Muzički praznik u „Kolarcu” bio je i prilika da načelnik Ansambla „Binički“ kapetan fregate Svetozar Vasileski uruči zahvalnice za uspešnu saradnju tokom prethodnog perioda pojedinicima i institucijama. Po običaju,  zahvalnice se dodeljuju zaslužnima iz sistema odbrane, institucijama van sistema odbrane i medijima.

„U razmaku između dva praznika naš ansambl je realizovao mnoštvo koncerata i učestvovao u svim važnim događajima u MO i VS i tom prilikom je sarađivao sa velikim brojem umetnika i institucija”, rekao je Vasileski i dodao: – Želimo da se zahvalimo instituciji u kojoj smo realizovali najviše koncerata u protekloj sezoni, Centru za kulturu Smederevo. Kažu da je Smederevo druga kuća ansambla – a zatim zahvalnicu uručio direktoru smederevskog Centra za kulturu Dragoljubu Martiću.  

„Velika je čast dobiti jedno ovako vredno priznanje od Umetničkog ansambla  Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Uz čast obavezno ide i odgovornost i obaveza da tu saradnju uzdignemo na još viši nivo. Ovo je, u stvari, priznanje gradu Smederevu za veliki doprinos razvoju kulture. Jedna od najsjajnijih zvezda na kulturnom nebu grada je svakako i uspešna dosadašnja saradnja sa ovim renomiranim ansamblom“ – smatra Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo.

U ime Direkcije za nabavku i prodaju, Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane Republike Srbije zahvalnicu za pomoć u kupovini muzičkih instrumenata primio je pukovnik Željko Kecman. Za medijsko predstavljanje orkestra zahvalnicu je dobio novinar portala Priče sa dušom, Nenad Blagojević, za članak  „Žene u vojnom orkestru“.

U nastavku programa publika u prepunom „Kolarcu“ uživala je u delima umetničke i popularne muzike, koju su izvodili mešoviti Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vokalni solisti Jadranka Jovanović, Nikola Kitanovski, Nevena i Dragutin Matić, Danka Stojiljković, instrumentalni solisti Nevena Živković i Nebojša Burić, kao i u izvođenjima glumica Pozorišta na Terazijama Mine Lazarević, Ivane Knežević i Dušice Novaković. Orkestrom su dirigovali vojni službenik Pavle Medaković, major Igor Mitrović, Katarina Božić, major Aleksandar Đurov, i kao gost maestro Vojkan Borisavljević. Izvođači su nagrađeni ovacijama…

Da podsetimo, naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine, Prvi Beogradski vojni orkestar čiju tradiciju kroz tri veka čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”. To je bio prvi beogradski orkestar koji je mogao izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku.

Danas Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički“, svojom programskom i vizuelnom prilagodljivošću, namenjen je da predstavlja i afirmiše muzički život i umetničko stvaralaštvo u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.