Čedomir Jovanović: Niko neće da ulaže u “Železaru” jer nema reformi


01. mart 2013. PRIVREDA – Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je investiciona klima u Srbiji uništena pogrešnom poreskom i privrednom politikom, političkom nestabilnošću i neizvesnošću koja odbija investitore i guši domaću inicijativu, zbog čega danas nema zainteresovanih za ulaganje u smederevsku “Železaru”.

Jovanović je u pisanoj izjavi upozorio da ambicija države da se ponaša kao patron i gazda svega jeste kamen oko vrata privredi.

Prema njegovim rečima, pet hiljada ljudi u Smederevu, kao i milion nezaposlenih u Srbiji, neće zaposliti ni šeici, niti ruski, američki ili azerbejdžanski investitori, ako se ne promene zakoni, ne odustane od demagogije i ne shvati da je rešenje u oslobađanju tržišta, razvoju domaćeg investiranja, ukidanju poreskog presinga i smanjenju javne potrošnje.

“Nema kredibiliteta i to je ključni problem. Investitori, domaći i strani, ne veruju u Srbiju i boje se stalne promene pravila igre, monopola, manipulacije, zatvaranja tržišta, novih poreza, prevaljivanja deficita i troškova neefikasne države na njihova leđa, jer vide iskustva drugih koji su ovde pokušali nešto da rade”, smatra Jovanović.

Kako je ocenio, radnici u “Železari Smederevo” su sve vreme bili racionalniji, odgovorniji i realniji od političara koji su im obećavali nemoguća ili malo verovatna rešenja.

Političari su, prema Jovanovićevim rečima, posle izbora, umesto da tragaju za rešenjima, “nastavili da uništavaju zemlju nerazumnim zaduživanjem, očuvanjem lanca nelikvidnosti i tolerisanjem haosa koji vlada u sektoru javnih preduzeća”.

(Telegraf.rs / Tanjug)