Carski ruski balet i “Labudovo jezero” u Smederevu


26. decembar 2013. KULTURA – Nakon što je oborio sve rekorde u posećenosti širom Evrope, proslavljeni ruski ansambl, Carski ruski balet, 1. februara, predstaviće se i publici u Smederevu sa najpopularnijim i najliričnijim baletom na svetu „Labudovo jezero“. Solisti na na predstavi u Smederevu su zvezde Boljšoj teatra, Lina Seveliova (Odeta) i Nariman Bekžanov (Princ Zigfrid). Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo.

Jednu od najpoznatijih svetskih baletskih trupa – Ruski carski balet osnovao je 1994. godine Gedeminas Taranda, bivši solista Boljšoj teatra na inicijativu legendarne balerine Maje Pliseckaje koja je ujedno i počasna direktorka ovog baletskog ansambla. Danas ima 45 članova koji dolaze iz najboljih baletskih škola Moskve i Perma, a mnogi od njih su i članovi Boljšoj teatra. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istovremeno održavaju predstave u Novaya operskom pozorištu u Moskvi. Mnoge čuvene ruske baletske zvezde sarađuju sa ovim ansamblom. Među njima su: Ljudmila Semeniaka, E. Andrienko, (San Francisko Balet), M. Kulik, F. Ruzhimatov, (Marinski Teatar)… Članovi ovog baleta se bave prvenstveno klasičnim baletom, ali u svom radu sve više uvažavaju moderni ples i savremene stilove.

Ruski carski balet je član Evropskog kulturnog centra i pod patronatom je Evropskog parlamenta, a sam Gedeminas Taranda je jedan od osnivača Evropskog kulturnog centra.

„Labudovo jezero“ je balet u 4 čina koji je komponovao Petar Iljič Čajkovski. Princ Zigfrid zaljubljuje se u Odetu, kraljicu labudova koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rotbarta. Princ joj obećava da će se vratiti po nju i spasiti je, ali čarobnjakova ćerka Odilija vodi princa na pogrešan put.

Kako se raspliće priča i što se događa s ljubavnim parom možete videti uživo, jer Carski ruski balet dolazi da izvede baletski i umetnički spektakl „Labudovo jezero“ u Smederevo, u Velikoj dvorani Centra za kulturu, 1. februara 2014. godine, u 20 sati. Ruski carski balet izvodi „Labudovo jezero“’ Petra Iliča Čajkovskog, po koreografiji čuvenog Parijusa Petipe. Solisti na ovom događaju su zvezde Boljšoj teatra, Lina Seveliova (Odeta) i Nariman Bekžanov (Princ Zigfrid).

Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara su u prodaji na.Bilet servisu Centra za kulturu i prodajnim mestima EVENTIMA.

Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo.