Bruka i rafinerija


05. jul 2012. PRIVREDA – Umesto da „Komiko oil” punom parom krene u gradnju nove rafinerije u Smederevu, od ovog posla, za sada, neće biti ništa. Ova američko-holandska kompanija pala je na ispitu obezbeđenja novca za investiciju. Oni traže da im grad Smederevo produži rok za 60 dana kako bi platili 652 miliona dinara za zakup zemljišta koje su dobili na korišćenje 99 godina.

A četiri godine obijali su pragove u Nemanjinoj 11, ali i u gradu Smederevu, kako bi dobili dozvolu za gradnju i sve redom uveravali u opravdanost i svrsishodnost investicije.

Radomir Radivojević, direktor „Komiko oila” u Srbiji, za ovakvu bruku što ozbiljan američki investitor ne može da ispuni prvu stavku ugovora, po kojoj zakup zemljišta mora da se plati, umesto objašnjenja patetično prebacuje odgovornost na gradske vlasti Smedereva. Grad, kaže on, može da ostane bez investicije. Poručuje da sam investitor ne može ništa ako je gradska uprava Smedereva spremna da pokrene tužbu i raskine ugovor, jer za kašnjenje uplata nema razumevanja. I to u vremenu kada preti stečaj mnogim kompanijama, kada radnici ostaju bez posla, a firme se brišu iz registra.

Činjenica je da je Srbija u recesiji, da ima problema s finansiranjem budžetskog deficita, da je stepen nezaposlenosti na istorijskom maksimumu, da se dovodi u pitanje dalja redovna isplata plata u javnom sektoru i penzija, kao i njihovo zamrzavanje. Ali sve to ne znači da Srbiji treba investitor koga će ona da finansira i daje beskonačne povlastice, već takav koji zna, može i ima mogućnosti da ispuni ono što je obećao. Jer, nismo mi njih zvali i raspisivali tendere, već su sami došli.

Znao je dobro „Komiko oil” da je ekonomska kriza i pre nego što je od gradskih odbornika tražio saglasnost za dobijanje zemljišta u zakup. I kada se zbog iste te zemlje raspisivao referendum u Smederevu na kome su se građani izjašnjavali da li im treba rafinerija znajući kako će se to odraziti na životnu sredinu i zagađenje. Ali „Komiko oil” tada nije spominjao da nema novac i da mu treba produžiti rok za plaćanje prve stavke ugovora, već je tvrdio da će u rekordnom roku, već 2015. godine, na tržište plasirati najkvalitetnije gorivo.

„Komiko oil” ostaje dužan srpskoj javnosti da objasni kakva to rafinerija u svetu može da se napravi za 250 miliona dolara, koliko oni nameravaju da investiraju, kada ruski „Gasprom” samo u modernizaciju postrojenja u Pančevu ulaže 500 miliona evra.

Američko-holandska kompanija treba da objasni i kome treba nova rafinerija u Srbiji u situacija kada je i NIS prepolovio preradu u svojoj pančevačkoj rafineriji, s osam na četiri miliona tona godišnje, pa i manje, a novosadska rafinerija pretvorena je u fabriku maziva.

Ako imaju interes – neka naprave rafineriju.

Jasna Petrović

Izvor: politika.rs