Brodovima udahnuo nova jedra


28. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Zlatko Pajić iz Smedereva, je avio-inženjer, ali je svoj avion prizemljio, i zamenio ga brodovima. Umesto generala-avijatičara, postao je brodomodelar, a njegovi ručno rađeni modeli istorijskih jedrenjaka krase mnogobrojne kolekcije zaljubljenika u brodove.

Otac mu je bio u mornarici, a on je rođen pored Dunava. Otuda i ljubav prema brodovima i činjenica da je prvo napravio čamac. Za dve decenije izradio je više od 30 maketa brodova. Za svaki mu je trebalo prosečno od šest meseci do godinu dana. Mnogo istrajnosti i proučavanja.

Poslednji u nizu Pajićevih radova je rimski jedrenjak – Cezarova birema, brod koji je nekada plovio našim rekama.

– Brod sam radio dva meseca, kaže Pajić. – Svi delovi i detalji su ručno izrađeni. Najteže je bilo uraditi korito broda jer se pramčani deo konstruktivno savija na vrlo specifičan način. Takođe, jedro na brodu je ručno iscrtano i obojeno, kao i ukrašeno zlatnom bojom.

Za izradu ovog broda, kaže Pajić, zainteresovao se nakon obilaska Viminacijuma, kao i nakon što je našao među istorijskim podacima da je brod korišćen u borbama kod Siska.

U njegovom opusu važno mesto ima prvi pomorski jedrenjak napravljen u Srbiji, odnosno u Smederevu pre 180 godina. Na njemu je radio čak šest godina.

– U brodogradilištu Dubravici kod Smedereva, po narudžbi kneza Miloša Obrenovića, izgrađen je brig “Srbija”- lađa dužine 25,3, širine 7,1 metar i nosivosti 250 tona. “Srbija” je zaplovila 30. aprila 1833. godine i to pod srpskom zastavom, priča modelar.

Tako se na plovidbama od Smedereva do Carigrada na lađi vijorila naša zastava u vreme dok Srbija još nije stekla državnost.

Uradio je i dva modela komandnog broda “Santa Marija”, kojim je Kristofer Kolumbo plovio kada je otkrio Ameriku. U svetu postoje 162 šeme ovog broda, a zanimljivo je da su sve zvanične, jer originalnog nacrta broda nema.

Pajić kaže da brodomodelari rade 17 zanata, i da je osim posvećenosti, za ovaj posao neophodno mnogo ljubavi.

Kada želi da predahne od velikih poduhvata, pravi brodove u ljusci od oraha ili kokosa. Napravio je i dva broda u boci. Vrednost broda u boci, kaže modelar, računa se po broju čvorova. Dobar rad može da ima cenu novog automobila srednje klase.