Boris Tadić : “Železara je strateški važna”


18. april 2012. DRUŠTVO – Tadić je podsetio da je otvoren tender za Železaru u Smederevu nakon pripremnih radnji koje je obavila Vlada Srbije sa potencijalnim investitorima u tu strateški izuzetno važnu oblast.

“Za nas je važno da Železara u budućnosti, ko god bude operater, u toj proizvodnji podigne nivo i kvalitet proizvodnje do galvanizacije, koja u ovom trenutku nije prisutna kao forma operacije u železari”, rekao je on.

Da bi se to desilo, prema rečima Tadića, potrebno je da investitor obezbedi koksaru koja bi smanjila troškove proizvodnje koje je imao “Ju ES Stil” kako bi novi operater imao veće izglede da opstane na vrlo teškom tržištu industrije čelika.

“Ovog trenutka proizvodimo i drugi model aviona, unapređujemo proizvodnju u domenu gradnje motora, postojećeg školskog i borbenog aviona “lasta”. Izuzetno je važno da Srbija zadrži ritam u ovim oblastima u kojima je imala tradiciju. Srbija je pre Drugog svetskog rata proizvodila i automobiile i avione, podsetio je on.

Dovođenje velikih kompanija traje godinama i sada donosi rezultate, podvukao je on, ukazujući da “Beneton” želi da nastavi razgovore o novim investicijama u Srbiju, te najavio da će primiti šefa te kompanije, iako više nije predsednik, jer je potreban kontinuitet.

Velike svetske kompanije, međutim, jesu velike jer poštuju principe i svoje radnike, podvukao je Tadić.

Izvor: RTS