Bolesna braća ne mogu u banju


29. januar 2017. DRUŠTVO – Izvor: ALO! – Teško bolesna braća iz Smedereva Mladen (18), koji je sad u invalidskim kolicima, i šest godina mlađi Kristijan, izgubili su pravo na “banjsko” lečenje svake godine, koje su do ove godine imali!

Očajna majka Jasmina Tomić kaže za “Alo!” da nema 2.000 evra da im ove godine plati rehabilitaciju jer obojica imaju neizlečivu bolest – distrofiju mišića! Deca polako, ali sigurno postaju teški invalidi.

Kako ona tvrdi, po novom Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji u stacioniranim zdravstvenim ustanovama, Mladen, koji je u težem stanju, više nema pravo na lečenje u banji svake godine, već na svake tri, dok Kristijan, koji je još na nogama, nikad i nije bio na takvoj rehabilitaciji!

Njihova bolest je takva da za tri godine može svašta da im se desi, čak da ne mogu da naprave više nijedan pokret, niti sami da jedu.

Ova majka obraćala se za pomoć Savezu distrofičara i Ljupki Mihajlovskoj, narodnoj poslanici, i samoj invalitkinji, koja je to pitanje nedavno postavila u Skupštini Srbije ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru.

– Mladen je već 10 godina u kolicima. Nije završio srednju školu jer su mu učionice bile na spratu. A kako nema lifta, on nije mogao da pohađa nastavu. Kristijan je još na nogama, što je pravo čudo! Njima je jedina terpija fizikalna i lečenje jednom godišnje u banjama. To je napisao svaki neurolog na njihovim otpusnim listama!

Mladen je na to imao pravo do ove godine, dok Kristijanu banja nikad nije bila odobrena. Mladenu su lekari tek kada je imao šest godina otkrili zastrašujuću dijagnozu u Beogradu, dok su ga u Smederevu do tada lečili od “ahilove pete”.

Kada je imao četiri godine odvela sam kod lekara jer je hodao na prstima, kao balerina, i nije mogao iz čučnja da ustane. A najcrnje od svega je što sam, u momentu kada sam saznala za Mladenovu tešku dijagnozu, bila u osmom mesecu trudnoće. Nosila sam Kristijana. Lekari su odmah uradili analize krvi iz pupčanika kako bi utvrdili da li je on nasledio distrofiju mišića – priča majka i dodaje da su joj tada rekli da slobodno rodi sina jer parametri ukazuju da nema opasnosti.

– Odmah po rođenju i Kristijan dobija istu dijagnozu kao i Mladen – priča majka.

Ljupka Mihajlovska, poslanica, kaže za “Alo!” da zna za “braću iz Smedereva”, ali da je još mnogo takve dece, i da je pitanje o Pravilniku postavila u Skupštini Srbije ministru zdravlja.

– Novi Pravilnik ograničio je pravo na takozvano „banjsko lečenje“ osobama sa invaliditetom. I prethodni je bio restriktivan. Osobama koje imaju pralaplegiju nije dozvoljavao banjsko lečenje jednom godišnje, osim u slučaju da su imali operaciju. Ovaj najnoviji uskratio je banjsko lečenje i obolelima od mišićne distrofije i cerebralne paralize. Sa udruženjima pacijenata preduzećemo mere kako bi došlo do izmene novog Pravilnika koje će svakome, kome je to potrebno, omogućiti rehabilitaciju – navela je ona.

RFZO: Mogu u banju na svake tri godine!

U RFZO kažu za “Alo!” da se obolelima od mišićne distrofije obezbeđuje rehabilitacija na 36 meseci od završetka prethodne.

– U skladu sa Pravilnikom, koji se primenjuje od 15. 09. 2016. godine, umesto jednom godišnje, kako je to bilo ranije, predlog stručnog dela Komisije za izradu Pravilnika i Republičke stručne komisije za rehabilitaciju, je bio da to bude na 36 meseci. Ukoliko se RFZO dostavi i zvanična inicijativa za izmenu ovih odredbi, mi ćemo razmotriti sve inicijative i, u skladu sa stavovima struke i opredeljenim sredstvima, usvojiti ili obrazložiti njiho odbijanje – naveli su oni.

Ministarstvo:Razmotrićemo sve primedbe!

U Ministartvu zdravlja kažu za “Alo!” da su na novom Pravilniku radili stručnjaci iz raznih oblasti medicine.

– Naravno da smo otvoreni za sve primedbe pacijenata, kao što smo ih i dosad primali, i one koje budu argumentovane i realne, prosledićemo nadležnima uz preporuzku da se usvoje – naveli su nadležni.

Nismo uskratili banjsko lečenje, al‘ u banju ne može?!

Ministarstvo zdravlja dostavilo je Ljupki Mihajlovskoj odgovor koji je dobilo od RFZO u vezi sa novim pravilnikom, u koji je „Alo!” imao uvid. Tu, između ostalog, piše da je za RFZO neprihvatljivo mišljenje da je novi pravilnik „uskratio” obolelima od mišićne distrofije banjsko lečenje svake godine. Takođe, Mihajlovskoj je rečeno i da je ta odredba Pravilnika da oboleli na lečenje idu na svake tri godine zasnovana na medicinskim razlozima.