Bojković: Policija proverava rad bivšeg menadžera


04. septembar 2015. HRONIKA – Izvor: N1info – Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković kaže da policija proverava poslovanje bivšeg rukovodstva u transportnom sektoru te kompanije i dodaje da sadašnji menadžment podržava takve posete jer mogu samo doprineti boljem poslovanju kompanije u budućnosti.

Gostujući na N1, Bojković je precizirao da se provera odnosi na period kada je transportno odeljenje vodio Stevan Đurić koji je, nakon dolaska novog menadžmenta otišao sa te pozicije ali je i dalje zaposlen u kompaniji. Takođe je dodao da je Đurić sada na odmoru i da će, kada se vrati u kompaniju, novi menadžment, na osnovu izveštaja MUP-a odlučiti šta dalje.

On je objasnio da postoje tri razloga kako policija ulazi da proverava neko preduzeće: kada ispituju poslove trećeg lica, na poziv kompanije ili na sopstvenu inicijativu. “Mi nemamo uvid zašto su tu ali podržavamo takve posete jer mogu biti samo dobre za buduće poslovanje kompanije”.

Bojković je naveo i da je za vreme dok je on bio direktor kompanije, policija dva puta proveravala poslovanje Železare ali da one nisu bile tako medijski propraćene kao ova sada.

Policija vrši proveru zbog sumnje da je bivše rukovodstvo Železare angažovalo veliki broj privatnih preduzeća koja su svoje usluge naplaćivali po cenama većim od tržišnih.

Govoreći o transportnom sektoru, Bojković je rekao da Železara, u okviru svojih službi nema posebnu službu saobraćaja već samo dva-tri stara komaiona a da za usluge prevoza angažuje kamione, železnicu i barže. Kako ističe izbor prevoznika i cena usluga se određuju na tenderima.

Kako je istakao, ukoliko se ustanovi da su prevoznici naplaćivali svoje usluge po cenama većim od tržišnih to će znači da kompanija u budućem periodu može da napravi i neke nove uštede.

Iako poslovanje smederevskog giganta još nije na “nuli”, Bojković kaže da sada ostvaruju uštede od 7-8 miliona dolara na mesečnom nivou, odnosno oko 100 miliona dolara godišnje i da se paljenje druge visoke peći očekuje krajem septembra.