Bojan Bojković: Vlada aminuje prodaju „Železare“


06. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Bojan Bojković potvrdio je za “Blic” da je u sredu u Vladi Srbije razgovarano s jednim od najozbiljnijih partnera za srpsku čeličanu.

Bojković, izvršni direktor “Železare Smederevo” i član radne grupe za privatizaciju te fabrike, istovremeno je poručio da je prodaja smederevske kompanije pod ingerencijom Vlade i da ne može da komentariše informaciju o dolasku “Junajted grupe” i o njenom preuzimanju “Železare”.

Osam predstavnika ruske “Junajted grupa”, na čelu sa vlasnicima holdinga Igorom Šamisom i Gorom Čudopolovim bilo je u sredu u Nemanjinoj 11. Na sastanku sa radnom grupom predvođenom ministrom privrede Dušanom Vujovićem nije definisana cena, ali izvor “Blica” kaže da je “Železara” u velikom problemu i da će je Rusi najverovatnije preuzeti džabe.

– Reč je simboličnoj cifri poput jednog dolara pošto je u pitanju poslovna transakcija – kaže naš izvor.

U Ministarstvu privrede nisu hteli da komentarišu dolazak “Junajted grupe” u “Železaru”. Kako su poručili za “Blic”, “u toku su razgovori sa sedam-osam ozbiljnih investitora, a tender za smederevsku kompaniju će biti raspisan nakon razgovora sa zainteresovanim investitorima i nakon odluke Vlade”.

Upućeni kažu da će sa Rusima pričati i premijer Aleksandar Vučić, koji će se u Moskvi u ponedeljak i utorak sastati sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom.

Prema saznanjima “Blica”, “Junajted grupa” je pred dolazak u Nemanjinu 11 direktno kontaktirala sa “Železarom”. Prethodno su preko svojih institucija u Srbiji tražili da se ispita da li postoje bilo kakve smetnje za takvu investiciju. “Junajted grupa” je, podsetimo, 2012. htela da kupi “Železaru”, ali tender nije uspeo.

Kompanija je u vlasništvu ruskog kapitala, registrovana je u Luksemburgu, a kancelarije ima u Moskvi i u Češkoj. Na njenom zvaničnom sajtu navodi se samo da se grupa bavi metalurgijom, rudarstvom i bankarstvom i da posluju u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi. U vlasništvu tog ruskog holdinga je i češka čeličana “Plzen stil”, koja zapošljava hiljadu radnika, a nastala je spajanjem “Škodinih” fabrika čelika.
Iz “Železare” su najavili zaduvavanje Visoke peći za ponedeljak, a nakon dva do tri dana, prve količine tečnog gvožđa biće upućene ka pogonu Čeličana.