Blokiranjem Železare Srbijagas ne rešava svoje probleme


23. februar 2014. PRIVREDA – Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbijagas ima ozbiljne probleme, ali da ih ne može rešiti puštanjem menice, odnosno blokiranjem Železare Smederevo. Obaveze prema državi moraju da se plaćaju, ali isto tako moraju da se naprave jasni kriterijumi na osnovu kojih se isključuju dužnici, rekla je Mihajlović

Gotovo 30 odsto ukupnih potraživanja Srbijagasa, navela je ministarka Mihajlović, imaju privatna preduzeća, što je ogroman iznos.

Obaveze prema državi moraju da se plaćaju, ali isto tako moraju da se naprave jasni kriterijumi na osnovu kojih se isključuju dužnici, rekla je Mihajlović, povodom puštanja menica Srbijagasa u iznosu od 6,3 miliona evra “Železari Smederevo”.

“Postavlja se pitanje šta se dešava sa tim dugovima. Ako znamo da Srbijagas ima ozbiljne probleme, i ako to rešavamo zajedno na sednicima Vlade, šta onda znači ovakvo iskakanje Srbijagasa, i puštanje menice “Železari Smederevo”. Srbijagas ima ozbiljne probleme koji se ne rešavaju na ovakav način, puštanjem menice”, rekla je ministarka energetike.

Račun “Železare Smederevo” je bio blokiran pre nekoliko dana pošto je Srbijagas pustio menice u iznosu od 6,3 miliona evra za isporučeni gas fabrici, potvrdio je juče Tanjugu izvršni direktor za finansije Železare Bojan Bojković. On je napomenuo da se rad odvija nesmetano i da rukovodstvo fabrike uz pomoć Vlade Srbije čini sve da se nastala “mini kriza” sa isplatom zarada zaposlenih prebrodi što pre.

On je objasnio da je sa Srbijagasom postojao usmeni dogovor da Železara može plaćati gas na odloženo u roku od 60 dana, te da se nije očekivalo da će Srbijagas pustiti menice na fakture koje je trebalo da budu plaćene kasnije.

“Železara Smederevo kasni sa isplatom plate pet radnih dana, a rukovodstvo je u koordinaciji sa sindikatima i najvišim vrhom vlade kako bi u najkraćem mogućem roku to rešili. Nastojimo da isplatu zarada obavimo u najkraćem mogućem roku”, kazao je Bojković.

Izvor: e-novine