Bjenkovska: EU interesuje prodaja Železare


12. maj 2017. PRIVREDA – Izvor: RTV – Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska izjavila je da Evropsku komisiju ne interesuje ko je kupio “Železaru Smederevo” niti ima išta protiv bilo kog investitora iz Kine, već želi da vidi da je proces preuzimanja čeličane transparentan, otvoren i u skladu sa evropskom regulativom.

Ona je to rekla u intervjuu listu “Politika”, upitana kako EK gleda na činjenicu da je kineski “Hestil” preuzeo “Železaru Smederevo”.

Bjenkovska je kazala, povodom istrage o dampingu, da EK nije izrekla Srbiji provizorne mere, da istraga još traje, ali da bi privremene carinske mere već bile uvedene, da je stvar ozbiljna.

“Istraga još traje, ali da je stvar ozbiljna privremene carinske mere već bi bile uvedene. Za sada sankcija nije bilo, što je dobra vest za vas. Veoma smo osetljivi na svaki signal prodaje čelika ispod cene. Srbija na evropskom tržištu nije toliko prisutna kao Kina, koja je realna pretnja evropskim kompanijama”, rekla je Bjenkovska.

Prema njenim rečima, to je problem i opasnost za automobilsku industriju, koja se naslanja i zavisi od proizvodnje čelika.

“Želimo fer trgovinu i jednake uslove za sve. O istrazi koju vodi EK bilo je reči i na sastanku sa premijerom Aleksndrom Vučićem”, rekla je evropska komesarka.

Bjenkovska je kazala da EK ceni napredak koji je tokom poslednjih nekoliko godina postignut u Srbiji, ali da mnogo toga još treba da se uradi, kada je reč o olakšavanju birokratskih procedura.

Govoreći o prednostima srpskog tržišta u odnosu na region, ona je rekla da je radna snaga u Srbiji jeftina ali da to nije glavni razlog zašto bi neki investitor trebalo da uloži novac u Srbiju i kupuje srpske proizvode.

“Važnije je da kadrovi budu kvalitetni i stručni. Ne bi trebalo da računate na jeftinu radnu snagu, jer će u suprotnom kvalitetna radna snaga odlaziti iz zemlje kako bi bila bolje plaćena u inostranstvu. To se dogodilo Poljskoj pre nekoliko godina. Znam da je Srbija zemlja pametnih i kvalitetnih kadrova”, rekla je Bjenkovska.

Upitana da objasni kako je Poljska uspela da prođe finansijsku krizu a izbegne recesiju, sagovornica “Politike” kaže da je Poljska u dobroj poziciji jer je odavno “preležala dečje bolesti tranzicione ekonomije” i bila dobro pripremljena za korišćenje evropskih fondova, što je ubrzalo privredni rast, a na vreme je reformisan i obrazovni sistem i napravljena veza između biznisa i univerziteta.

Prema njenim rečima, Evropa je najbolje mesto za život.

“Ne treba da trošimo naše vreme i resurse na svađe unutar zemalja članica. Možda nikada nećemo biti Evropa bez granica, to je nemoguće. Jer svaki Evropljanin najviše voli svoju državu i poštuje svoju istoriju, ali zaista moramo da razumemo da je velika prednost imati pristup tržištu 500 miliona stanovnika bez carinskih ograničenja”, zaključila je Bjenkovska.

Evropska komesarka je u Srbiju došla na poziv ministra privrede Gorana Kneževića, kako bi prisustvovala potpisivanju sporazuma kojim se obezbeđuje 200 miliona evra kreditne podrške za oko 4.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a u okviru COSME programa EU za koji je nadležna.

“To je važan ugovor jer pruža dodatnu finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima, koja nemaju pristup izvorima finansiranja”, rekla je ona i dodala da su najveći problemi tih firmi birokratija, pristup kapitalu i tržištu.