Bivši učenici potpisuju peticiju podrške Gimnaziji


03. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Bivši učenici smederevske Gimnazije pokrenuli su preko društvenih mreža inicijativu za potpisivanje peticije, koja će, u vidu dopisa biti upućena gradonačelnici Smedereva, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministru prosvete Srđanu Verbiću i svim medijima u Srbiji i regionu.
U tekstu peticije potpisnici navode da u ime grupe bivših učenika Gimnazije u Smederevu žele da iskažu veliku zabrinutost povodom najnovijih dešavanja u našem gradu i mešanja lokalne samouprave u veoma uspešan rad jedne od najstarijih i najuglednijih gimnazija u Srbiji.

-Svedoci smo da se poslednjih par godina položaj obrazovanja i prosvetnih radnika u našem društvu sve više pogoršava. Loše materijalno stanje praćeno je i sve lošijim uslovima za rad, a sada i mešanjem političara u posao akademskih građana koji su se odlučili za ovaj poziv i krenuli stopama Svetog Save, Vuka i Dositeja. Nažalost, u poslednjih par godina i u obrazovanju se stvara sistem zasnovan na lažnim dilpomama i zapošljavanju „preko veze“ i uz partijsku knjižicu, a ne sistem zasnovan na učenju, prosvetiteljstvu i znanju. Nadamo se da ćemo uskoro doživeti da profesori i drugi akademski građani, gde god oni bili, uživaju pravo na dostojanstven rad i poštovanje, da imaju pravo na slobodu mišljenja i da će uspesi, umesto osporavani, biti mnogo više cenjeni – navodi se u tekstu peticije o dodaje:

-Gimnazija u Smederevu je uvek bila poznata po kontinuirano kvalitetnom profesorskom kadru, koji je, zajedno sa đacima, donosio mnogobrojne nagrade sa saveznih i republičkih takmičenja. Naša gimnazija je uvek bila poznata i po vrednim đacima, koji su postali uspešni poslovni ljudi, a ovim činom je ugled naše škole uprljan gestom lične koristi i otvorenog nepotizma. Uspesi naše škole u poslednjih 20 godina, zahvaljujući uspešnom kolektivu i vrednim đacima, su ogromni, što potvrđuje više od 40 bivših đaka koji su doktorirali ili bili najuspešniji studenti master i doktorskih studija na najjačim fakultetima i univerzitetima u zemlji i inostranstvu. Svima nama je jasno da će društvo krenuti napred samo ukoliko dođe do većeg poštovanja profesora, nauke i obrazovanja. Dajemo punu podršku nastavnom kolektivu škole u njihovom nastojanju da sami biraju svoje predstavnike, a ne, kao u ovom slučaju, da im se rukovodstvo nameće od strane lokalnih samouprava, kako sadašnjih, tako i budućih. Zato svima koji su stali u odbranu smederevske gimnazije želimo puno uspeha u ostvarenju osnovnih radnih prava profesora, za dobrobit obrazovanja i nauke, za dobrobit kako našeg grada Smedereva, tako i sadašnjih i budućih đaka naše škole – zaključuje se u peticiji, iza koje stoje bivši učenici Gimnazije u Smederevu, osvajači 320 nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima u periodu od 1993. do 2013. godine.