Bivši gradonačelnik umešan u „Interpol obmanu”


06. decembar 2011. DRUŠTVO – Prepoznat – Miladinović, koga su prepoznale žrtve prevare, na lažnom kursu za prijem u Interpol držao predavanja iz topografije, lažno se predstavljajući kao vojno lice. „Naivan” – On je u istrazi tvrdio da nije umešan u prevaru, međutim otkriveno je da je povezan sa „mozgovima” operacije Novicom Đurđevićem i Snežanom Tuzlak

Bivši predsednik opštine Smederevo, sada profesor policijske akademije u Beogradu Slobodan Miladinović Rambo, umešan je u prevaru sa lažnim kursevima za prijem u Interpol, na kojima su oštećene stotine ljudi, saznaje Press u MUP-u Srbije. On je na tim „kursevima” držao predavanja iz topografije.

Miladinović, koji je od 2008. godine profesor predmeta policijsko-bezbednosna topografija na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu, u iskazu policiji rekao je da ne zna u koju svrhu je držao predavanja koja su organizovali Novica Đurđević i Snežana Tuzlak, „mozgovi” ove perfidne pljačke koji su uhapšeni prošle nedelje. Međutim, žrtve prevare su ga prepoznale i tvrdile da se tokom predavanja lažno predstavljao kao vojno lice, što govori da je znao za celu obmanu.

– Iako je rekao da o pozadini tih predavanja ne zna ništa, indikativno je to što je program obuke korišćen tokom lažnog kursa gotovo identičan onom koji se koristi na policijskoj akademiji. Takođe, u izjavama oštećenih građana koji su se do sada javili policiji, osim Đurđevića i Tuzlakove, kao jedan od predavača pominje se čovek koji je bio zadužen za oblast topografije – navodi naš izvor iz MUP-a.

Jedna od žrtava prevare, kojoj je bilo obećano da će raditi kao kafe-kuvarica u novootvorenom birou Interpola u Smederevu, navodi da je nastavu iz topografije držao čovek, koje se predstavljao kao vojno lice.

– Novica je kao predavač objašnjavao službu Interpola. Drugi predavač bila je žena koja se predstavljala kao Nena. Ona je držala nastavu o tome šta je mafija, šta je kriminal, i o kriminalnim i terorističkim grupama u regionu i svetu. Predavanja iz topografije držao nam je mršav čovek, visine do 180 cm, koji se predstavljao kao radnik u vojsci. Imali smo ih jednom nedeljno, nekada i ređe, a sakupljali smo se u kolibi kod ribnjaka u Ralji i u Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Smederevu – navela je u svom iskazu jedna od prevarenih građanki.

Da je u dobro razrađenoj organizaciji lažnog kursa za prijem u Interpol, osim Đurđevića i Tuzlakove, učestvovalo još nekoliko lica, potvrđeno nam je u policijskoj upravi u Smederevu.

– Istraga je u toku, čekamo smernice tužilaštva o eventualnom postojanju još organizatora u ovoj prevari, ali dok oni ne zaokruže proces, ne možemo da u javnost izlazimo sa detaljima. Uključili smo u priču i prosvetnu inspekciju, pošto treba da utvrdimo na koji način su i po kom osnovu izdavane prostorije u školskim objektima za organizovanje ovakvih predavanja, ističu u PU Smederevo.

Slobodan Miladinović je u politiku ušao kao profesor geografije smederevske gimnazije, gde je od učenika i dobio nadimak Rambo. Kao kadar DSS-a, od 2000. godine bio je predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Smederevo, a jedno vreme obavljao je i funkciju zamenika predsednika opštine. Tokom 2004. godine bio je predsednik opštine Smederevo. U to vreme, prvi čovek na poslovima vezanim za odnose sa javnošću u lokalnoj samoupravi bila je upravo uhapšena Snežana Tuzlak. Dok je Miladinović bio visoki opštinski funkcioner, šef organizacione jedinice za mesne zajednice u lokalnoj samoupravi bio je Novica Đurđević, zvani Čizma, koji je smenjen sa tog mesta 2007. godine. Miladinović i Đurđević zajedno su isključeni iz DSS-a posle izbora 2008. godine, nakon čega su se uključili u osnivanje Srpske demokratske unije.

Osim toga što su godinama angažovani u istim političkim organizacijama, Miladinović i Đurđević meštani su istog sela Vrbovac u okolini Smedereva, u kojem je i organizovan veći deo predavanja tokom lažne obuke.

Izvor: Press