Biraju najtežu lubenicu i najlepše strašilo


02. avgust 2013. DRUŠTVO – U Osipanici se sutra biraju najteža i najslađa lubenica, najbolja bostandžijska koliba, najopasniji pas-čuvar i “najlepše” strašilo.

U selu Osipaonica, najvećem na području grada Smedereva, sutra (subota, 3. avgust) se održava tradicionalna manifestacija “Bostanijada”, pod geslom “I lubenica ima srce”, na kojoj će se brojni uzgajivači bostana nadmetati ko ima najtežu i najslađu lubenicu i dinju.

Apsolutni rekord do sada drži prošlogodišnji pobednik Saša Janković iz Osipaonice, koji je uzgajio lubenicu tešku čak 48,8 kilograma. On je time oborio rekord koji je postavio Dobrica Mitrašinović, čija je lubenica težila 47,5 kilograma.

Tokom ove manifestacije, pokrenute pre 13 godina, organizovaće se i takmičenje za najopasnijeg psa-čuvara lubenica, za najbolju bostandžijsku kolibu, ali i za “najlepše” strašilo koje štiti njive od ptica štetočina.

U pratećem programu održaće se izložba slanih i slatkih pita, koncerti folklornih grupa, sportska nadmetanja i šahovski turnir. Selo Osipaonica jedno je od najvećih uzgajivača lubenica u Srbiji, jer od tog posla već decenijama živi oko 80 odsto njegovih meštana.

Izvor: telegraf.rs