Bioskop „Svetlost“ postao Omladinski kulturni centar


29. oktobar 2015. KULTURA – Izvor: Naše novine – Omladinski kulturni centar „Svetlost“ otvoren je u subotu, 24. oktobra, nakon celodnevnog programa u okviru festivala „Ponovo radi…Svetlost!“.

Nakon 7 godina, bioskop je u subotu otvorio vrata mladima. Festival „Ponovo radi…Svetlost!“ okupio je smederevska udruženja koja su predstavila svoj rad kroz 21 program tokom čitavog dana. Posetioci su mogli da vide predstave, filmove, izložbe, muzički program i učestvuju u tribini.

Zvanično otvaranje OKC „Svetlost“ bilo je u 20:00 kada su posetioce pozdravili muzičar Ljubomir Ninković i smederevski novinar i glumac Jovica Tišma. Oni nisu krili svoju radost što je ovaj prostor ponovo otvoren i nostalgiju.

-To je bilo mesto gde se nisu samo gledali filmovi, već mesto koje je imalo posebnu dušu, podsetio je Ninković.

Oni su rekli i da otvaranje ovog kulturnog centra znači mnogo za mlade, ali i za čitav grad.

-Za mlade znači mnogo, jer su dobili svok kutak u kome mogu da iskažu svoju kreativnost. Za one moje generacije znači čuvanje materijalnog dela naših uspomena, rekao je muzičar. –Ovde se odvijala i neka vrsta društvenog života. Tu sam učestvovao u školskim priredbama, tu sam prvi put i svirao javno. Ja sam se bojao da se ovaj prostor ne zapusti i završi kao neka kockarnica.
Jovica Tišma je izrazio oduševljenje što je upravo ovaj prostor iskorišćen.

–Kamo sreće da se mnogi mrtvi i zaboravljeni prostori daju mladim ljudima da nešto rade, stvaraju, kreiraju, da nas uvode u svet, da svoju energiju sažimaju na jednom dobrom mestu, da razmenjuju tu energiju.

Bioskop „Svetlost“ zatvoren je 2008. godine, a ideju da se ponovo otvori pokrenula su dva smederevska udruženja za mlade- „Patos“ i „Urbano jezgro“. Ideja je dobila podršku fondacije Trag, kao i Grada Smedereva koji je ustupio prostor bioskopa za potrebe ove ideje. Osim toga, ideja o kulturnom centru zauzela je treće mesto na takmičenju Supererste. Trenutno “Svetlost” čini sedam udruženja.