Biblioteka slavi 166 godina rada


23. april 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Izložba povodom 180. godišnjice rođenja Đure Jakšića otvorena je u Narodnoj biblioteci u Smederevu, kao deo proslave 166. godišnjice osnivanja te ustanove i u čast Svetskog dana knjige.

Direktor biblioteke Dragan Mrdaković rekao je da će u toj ustanovi u utorak biti predstavljena publikacija o Srpskoj periodici, u vlasništvu Narodne biblioteke Smederevo, do 1945. godine Mrdaković je istakao da je Narodna biblioteka jedna od najstarijih u Srbiji, a pored bogatog beletrističkog fonda, poseduje retke i dragocene stare knjige, kao i fond knjiga na stranim jezicima.

Srpske novine obavestile su čitatelje 18. aprila 1864. da su Smederevci “po primeru Beograđana, u svojoj varoši osnovali jedno Čitalište”.

Tadašnji ministar unutrašnjih dela Ilija M. Garašanin dao je 26. marta 1864. saglasnost za otvaranje Čitališta u Smederevu, a potpisom Jovana Sterije Popovića Ministarstvo prosvete početkom aprila iste godine, saglasio se s tom odlukom.

Narodna biblioteka u Smederevu danas ima Pozajmno, Naučno, Dečje i Zavičajno odeljenje, izdaje časopis Mons Aureus i dodeljuje nagradu “Zmaj Ognjeni Vuk” za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu tokom godine.