Besplatno školovanje osoba sa invaliditetom


06. novembar 2013. DRUŠTVO – U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu, u utorak su počela studentska predavanja za osobe sa invaliditetom, čime je oživela u praksi inicijativa gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović o besplatnom školovanju osoba sa invaliditetom.

„Zahvaljujući Gradu Smederevu i Visokoj poslovnoj školi iz Beograda, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, počelo je besplatno školovanje osoba sa invaliditetom. Studije pohađa deset osoba sa invaliditetom, koje ne moraju da putuju u Beograd, kako bi stekli zvanje akademskih građana. Po završetku trogodišnjih studija, Grad Smederevo će pomoći osobama sa invaliditetom da dobiju posao”, poručio je dr Ivica Jevtić, član Gradskog veća resorno zadužen za zdravstvo.

Značajnu pomoć u studiranju osoba sa invaliditetom pružila je i Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima.

„Odazvali smo se pozivu gradonačelnice Smedereva, dr Jasne Avramović i na taj način započeli realizaciju ovog, vrlo značajnog projekta za naše članove. Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima je uradila kompletan tehnički deo, pošto smo pripremili originalnu dokumentaciju za sve studente. Takođe, snosićemo kompletne troškove prevoza za naše članove, koji neće morati da plaćaju dolazak na predavanja i polaganje ispita”, rekao je Jovan Jovanović, predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima.

Podsećamo, na inicijativu gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović, Grad Smederevo i Beogradska poslovna škola tokom leta su započeli razgovore sa predstavnicima socijalno-humanitarnih organizacija na teritoriji Grada, o besplatnom školovanju osoba sa posebnim potrebama.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović tom prilikom je istakla potrebu sticanja novih znanja i usavršavanja i ocenila da je Smederevo među retkim gradovima u Srbiji, ako ne i jedini, koji će određenom broju pomenutih osoba omogućiti besplatan upis u ovu visokoškolsku ustanovu. Dr Jasna Avramović je naglasila da je to napredak u pružanju kvaliteta uslova života i osobama sa invaliditetom i omogućavanje kvalitetnijeg uključivanja ovih osoba u zajednicu.

Izvor: smederevo.org.rs