Berba jabuka u Smederevu


16. septembar 2011. PRIVREDA – Berba jabuka u smederevskom počela je 15 – tak dana ranije nego što je to uobičajeno. Kvalitet je dobar, a prosečni prinosi se kreću od 30 do 35 tona po hektaru.

U toku je berba jabuka na oko 2 000 hektara u smederevskom kraju . Sezonski radnici angažovani su u voćnjacima, a trenutno se pakuju slatke sorte : crveni i zlatni delišes , a na nekim parcelama ubira se i jonagold. Osim na posedima koji su bili zahvaćeni gradom rod je dobrog kvaliteta. Visoke temeprature uslovile su prevremeno zrenje, mada oblik voća ne odaje utisak da je vreme berbi. Dobijeni su nešto sitniji plodovi, a primetna su i oštećenja tako da će velike količine koristiti za industrijsku preradu.

Ukupna proizvodnja ovog voća biće 25 000 tona. Prinos je umanjen za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Proizvođači, ipak kad svedu račune, ne mogu biti zadovoljni ni rodom, a ni otkupnom cenom, koja iznosi 30 dinara za kilogram.

Već sada se zna da će oko 80 odsto roda biće izvezeno u Rusiju, dok su manje količine namenjene za domaće potrebe. Ubiranje plodova trajaće do kraja oktobra.

Izvor: Televizija Smederevo