Belorusija zainteresovana za Železaru


17. jul 2013. PRIVREDA – Za strateško partnerstvo za Železaru Smederevo zainteresovana Belorusija, rečeno u Minisku, na sastanku ministra Milana Bačevića sa zvaničnicima te zemlje.

Na sastanku ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića sa zvaničnicima Belorusiji rečeno je da je ta zemlja zainteresovana za strateško partnerstvo za Železaru Smederevo.

Ministar Bačević, koji predvodi srpsku parlamentarnu i privrednu delegaciju u dvodnevnoj poseti Belorusiji, razgovarao je sa ministrom prirodnih resursa i zaštite životne sredine te zemlje, Calko Vladimorom Grigorijevičem, o zajedničkim geološkim istraživanjima.

Bačević je predložio potpisivanje sporazuma o saradnji između geoloških zavoda dve zemlje, s obzirom da Belorusija ima veliko iskustvo u toj oblasti i dobro istražene rezerve metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina, a Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti, objasnili su u srpskom ministarstvu.

Predloženo je i da se redefiniše sporazum o saradnji resornih ministarstava dve zemlje u oblasti geologije, koji je potpisan još 2007. godine, a koji nije zaživeo.

Bačević je prvog dana posete razgovarao sa rukovodstvom beloruskog giganta “Amkador” o osnivanju zajedničkih kompanija sa fabrikom “14. oktobar” iz Kruševca i “Prvom petoljetkom” iz Trstenika.

“Amkador” je holding koji proizvodi višenamenske mašine i mehanizaciju za rudarstvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, obostrano je ocenjeno da postoji odlična šansa za investiranje u zajedničku proizvodnju i nastup na trećim tržištima.

Bačević je beloruskim domaćinima predstavio mogućnosti srpskih proizvođača mašina, pri čemu je istakao da Srbija ima izuzetne stručnjake i inženjere.

Poručio je investitorima da Srbija “krije veliki potencijal u znanju i ljudima, i da bi uz kapitalna ulaganja u oblasti mašinske industrije zajedno sa beloruskim partnerima, Srbija mogla da postane veoma značajan partner i izvoznik”.

Izvor: RTS