Bećkoviću i Deakoneskuu nagrada “Arka”


11. oktobar 2016. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Srpskom pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću i istaknutom rumunskom pesniku i predsedniku Akademije “Mihaj Eminesku” Jonu Deakoneskuu, pripala je nagrada “Arka”, koju dodeljuje istoimeno izdavačko preduzeće iz Smedereva.

Bećković je nagrađen za knjigu izabranih i novih pesama na srpskom i makedonskom jeziku “Ogledalo”, a Deakonesku za naslov “Poslednje krilo”, saopštila je “Arka”.

Izdavačku produkciju u 2014/2015. godini razmatrao je žiri u sastavu: pesnik, kritičar i esejista, glavni i odgovorni urednik lista “Književne novine” iz Beograda dr Mićo Cvijetić (predsednik), direktor izdavačke kuće “Matica makedonska” iz Skoplja Rade Siljan, predsednica Akademije slovenskih književnosti i umetnosti i direktorka međunarodnog festivala poezije “Slovenski zagrljaj” sa sedištem u Varni Elka Njagolova, pesnik, esejista, književni kritičar i antologičar iz Mladenovca Dušan Stojković i direktor i glavni urednik IP “Arka” Risto Vasilevski.

Žiri naglašava da se knjiga “Poslednje krilo” Deakoneskua prvi put pojavljuje pred čitaocima i da je po želji autora prevedena na srpski iz rukopisa, što predstavlja svojevrstan kuriozitet.

“Njene tanane lirske strune prate ritam života, srca i duše, harmonizuju duševne i duhovne nemire koji se javljaju u senzibilnom pesničkom subjektu. Lakokrile su i suptilne, sa kristalno izbrušenim stihovima, polifonim metaforičkim oznakama i bojama”, stoji u obrazloženju.

Pesničkom biću Deakoneskua imanentni su, kako je primetio žiri, neiscrpna energija i umetnost jezika, neograničene moći govora i reči, zbog čega ga nazivaju jednim od “najsuptilnijih mentora retorike”.

U obrazloženju žirija se ističe da je Bećković pesnik raskošnog dara i visprenog uma koji je učinio poeziju “višeglasnom i dramatičnom, ugradio je u nju priču koja se priča i prepričava, govori i recituje, sluša i pamti kao svojevrstan fenomen i arhetip”.

“Reč je pesniku, u čijoj poeziji sve pršti od mudrosti, jezičkih i misaonih tkanja, satirično-ironičnih i beskrajno duhovitih burlesknih žaoka, koje izazivaju ne samo zapitanost nego i urnebes smeha, najčešće oporog i gorkog”, naglasio je žiri i dodao da knjiga “Ogledalo” na simboličan način zaokružuje “lepu deonicu” biblioteke “Logos – Srpski venac”.

Književnu nagradu “Arka” dodeljuje je od 2003. godine izdavačka kuća “Arka”, za najbolju knjigu domaćeg i stranog autora.