Balkanijada u Smederevu


08. januar 2012. SPORT – Izvor: Agencija Tanjug – Predsednik Atletskog kluba Smederevo, Darko Savić, izrazio je nadu da će nova staza u Smederevskoj tvrđavi na kojoj će se održati Balkansko prvenstvo u atletici za mlađe juniore biti završena na vreme.
“Oprema za stazu, vredna oko 11 miliona dinara, stigla je u Srbiju i nalazi se na Vojnoj akademiji u Beogradu. U narednih desetak dana biće prebačena u Smederevo”, rekao je Savić Tanjugu.
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture početkom januara odobrio je izgradnju atletske staze u Smederevskoj tvrđavi i to će biti prvi legalno izgrađeni objekat na prostoru ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
“Izgradnja atletske staze u Smederevskoj tvrđavi koštaće oko 46 miliona dinara, uz dodatnih 11 miliona za opremu. Atletski savez Srbije finansiraće građevinske radove i opremu, a grad Smederevo izlivanje tartan podloge“, istakao je Savić.
Rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture precizirano je da buduća staza treba da bude udaljena 19,5 metara od temelja srednjevekovne crkve, koja se nalazi u blizini i koja će se konzervirati i sanirati tokom ove godine. Takođe se zabranjuje izgradnja klupskih prostorija i drugih pratećih sadržaja.
“Time će biti stvoreni uslovi za restauraciju i pristup lokalitetu crkve u Velikom gradu Smederevske tvrđave i neometano nastavljanje radova na rekonstrukciji bedema“, rekao je Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Prvo međunarodno takmičenje na novoj atletskoj stazi u Smederevskoj tvrđavi, Balkansko prvenstvo za mlađe juniore, biće održano 14. jula ove godine.
Direktor takmičenja biće pukovnik u penziji i aktivni maratonac Branko Bošković. Takmičenje je ušlo u kalendar Evropske atletske federacije za 2012. godinu. Idejni projekat staze je urađen, ostaje još da se izradi glavni građevinski projekat, po dobijanju saglasnosti Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.
Smederevska tvrđava, koja je sa svojih 11 hektara jedna od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, odavno je mesto okupljanja atletičara i rekreativnih sportista. Staze koje vode pored drevnih bedema skoro da su idealne za trening kratko i dugoprugaša.