Bakir Izetbegović je poreklom iz Smedereva


25. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: ALO! – Izetbegovići su u 18. i 19. veku bili poznata begovska porodica u Beogradu, a daljim poreklom su iz Smedereva i prezivali su se Jahić, od Jahija – što na srpskom znači Živković.

Po bekstvu iz Srbije promenili su prezime u Izetbegović.

U prilog tvrdnji da i Bakir Izetbegović dobro zna od koga potiče ide i činjenica da njegov otac Alija nikada nije krio srpske korene, a u nekim njegovim ličnim dokumentima, koje je svojeručno popunjavao, stoji da je “Srbin islamske veroispovesti”.

Isotričar iz Sjenice, Salih Selimović, koji je veliki deo radnog veka posvetio istraživanju korena muslimanskog stanovništva na području Sandžaka, smatra da bošnjački član predsedništva BiH pokušava da pobegne od srpskog porekla.

– Bakir Izetbegović me je posebno ineteresovao s obzirom na neka njegova radikalna istupanja. Smatram da mnoge njegove izjave imaju političke razloge kako bi homogenizovao muslimansku masu u težnji za centralizovanom Bosnom. Međutim, opšte je poznato da su njegov otac, Alija, i Slobodan Milošević svojevremeno prilikom razgovora spominjali Izetbegovićevo beogradsko poreklo. Alija je bio obrazovan čovek i nije bio pristalica bošnjaštva iako je bio veliki musliman, ali je kao političar to prihvatio – objasnio je Selimović za “Naše novine”.