Autorska veče Gorana Markovića


16. decembar 2015. 2015. KULTURA – Jedan od najistaknutijih domaćih filmskih reditelja i najznačajnih predstavnika domaće kinematografije, Goran Marković, gostovaće u Centru za kulturu Smederevo u okviru programa koji će se održati u sredu, 16. decembra sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani. AUTORSKO VEČE GORANA MARKOVIĆA biće u znaku tematizacije njegovog filmskog stvaralaštva i preokupacija koje su do izražaja dolazile u filmskim pričama koje je oblikovao kao reditelj. Uz podsećanje na filmove Gorana Markovića kroz inserte, biće ukazano na odlike problemskog pristupa društvu i čoveku izraženom kroz jezik filma, na sadržaje koje autor vidi kao lično, istorijski i stvaralački relevantne. Osvrt na Markovićev opus obuhvatiće pitanja odnosa između pojedinca i sistema, tragičnog iskustva i iskustva apsurda koji progovaraju kroz stremljenje ka idealima i kroz težnju za kreiranjem sveta po meri dostojanstva, slobode i humaniteta, filma kao polja iskazivanja i profilisanja dubokih strahova, tenzija i frustracija, odnosa prema fenomenu nasilja. Razgovor sa znamenitim rediteljem ticaće se i problematike filmske estetike i snage vizuelnog jezika filma. Ulaz na program je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog progama Centra za kulturu Smederevo.

Goran Marković reditelj je brojnih dokumentarnih i igranih filmova. U niz kultnih filmskih ostvarenja koje potpisuje ulaze „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Već viđeno“, „Tito i ja“, „Sabirni centar“, „Turneja“…

Pored rada u oblasti filmske režije, Goran Marković potvrdio se i kao autor filmskih scenarija, pozorišni reditelj, autor pozorišnih komada, prozni pisac, kolumnista lista „Politika“. Dobitnik je preko 30 domaćih i inostranih nagrada i priznanja za filmsko i pozorišno stvaralaštvo. Dvostruki je dobitnik „Zlatne arene“ u Puli, osvojio je nagradu za najbolju režiju u San Sebastijanu za film „Tito i ja“, Gran pri za film „Kordon“ u Montrealu i Sterijinu nagradu za najbolji savremeni tekst za film „Turneja“. Nosilac je francuskog Ordena oficira umetnosti i književnosti koji mu je dodeljen 2012. godine. Pored bogatog iskustva i plodnog rada u oblasti umetničkog stvaralaštva profesionalno se ostvario i kao profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.