ASNS: Sutra skup o budućnosti Železare Smederevo


21. februar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) organizuje sutra konferenciju za novinare na kojoj će biti reči o budućnosti Železare Smederevo, zaposlenih u toj kompaniji i njihovih porodica.

Kako je danas najavio ASNS, biće više reči i o aktivnostima tog sindikata na rešavanju situacije u smederevskoj čeličani, a na konferenciji će prisustvovati i predsednik ASNS i narodni poslanik Ranka Savić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić najavio je da će sledeće nedelje u Smederevu biti održan sastanak predstavnika države sa poslovodstvom i sindikatima Železare.

On je podsetio da rok za prijavljivanje na tender za izbor strateškog partnera ističe krajem februara, a pregovori sa jedinim zainteresovanim za Železaru, Uralvagonzavodom iz Rusije, još traju.

Vlada ima rezervni plan za očuvanje te kompanije, rekao je Ljubić i poručio da radnici u Smederevu ne treba da brinu.

Šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Aleksandar Hripunov rekao je prošle nedelje da postoje šanse da ishod kupovine “Železare Smederevo” bude pozitivan.

On je dodao da konačna odluka, ipak, zavisi od menadžmenta “Uralvagonzavoda” koji se rukovodi ekonomskim interesima.

Tender za Železaru je krajem decembra 2012. produžen do 28. februara, na zahtev Uralvagonzaoda, kako bi dostavila konkretnu ponudu.

Vlada Srbije kupila je “Železaru Smederevo” u januaru 2012. godine od američke kompanije “Ju-es stil” i to za jedan dolar, jer je ta američka kompanija imala ogromne gubitke zbog pada cene čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara, pod imenom “Sartid” u martu 2003. je prodata američkoj kompaniji “Ju es stil” za 23 miliona dolara.