Apelacioni sud smanjio kaznu Gorici Petković


17. decembar 2013. HRONIKA – Agencija Beta – Apelacioni sud u Beogradu kaznio je sa četiri godine zatvora Goricu Petković, optuženu da je većem broju osoba omogućila da nelegalno ostvare pravo na invalidsku penziju.

Time je Apelacioni sud prepolovio kaznu Višeg suda u Smederevu koji je optuženu, bivšeg pravnog referenta Fonda PIO u Smederevu, osudio na osam godina.

Gorici Petković se u kaznu računa i vreme od 39 meseci provedenih u pritvoru.

Apelacioni sud je utvrdio da je Viši sud u Smederevu u pojedinim delovima presude bitno povredio odredbe krivičnog postupka, dok je u nekim delovima nepravično kvalifikovao delo.

Tadašnji Okružni sud u slučaju nelegalnih invalidskih penzija, krajem septembra 2005. podigao je optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna i njihovim pomagačima koji su, prema sudskim spisima, kriminalnim radnjama omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju.

Na zatvorske kazne Viši sud u Smederevu osudio je, pored Gorice Petković, još pet lekara i jednog višeg referenta PIO fonda, dok su optuženi Mladen Knežević i Veselin Gmitrović oslobođeni krivice zbog nedostatka dokaza.

U istom predmetu nelegalnih penzija, primanja mita i falsifikovanja službenih isprava, ali po zasebnoj optužnici, podignutoj 2005. godine, sedam i po godina u Višem sudu u Smederevu sudi se gradonačelniku Smedereva Jasni Avramović i Živoslavi Branković.