Apelacija zasedala, čeka se presuda


17. septembar 2014. HRONIKA – Izvor: Sdcafe.rs – U Apelacionom sudu u Beogradu održano je suđenje po žalbi na prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu kojom je gradonačelnica Jasna Avramović oglašena krivom za primanje mita i osuđena na 15 meseci zatvora.

Na javnoj sednici u Apelacionom sudu u Beogradu, koja je održana u utorak, a kojoj su prisustvovali okrivljena Jasna Avramović i njen branilac, sudija Siniša Važić upoznao je članove sudskog veća sa predmetom i žalbom okrivljene na prvostepenu presudu. Odluka o žalbi biće doneta u tajnom delu sednice, i saopštena nakon što bude zvanično prosleđena Višem sudu u Smederevu. Očekuje se da to bude u narednih mesec dana.

Apelacioni sud odluke donosi u roku od četiri meseca od prijema predmeta.

Jasna Avramović je pred Višim sudom u Smederevu 2. juna ove godine oglašena krivom za primanje mita i osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i tri meseca. U kaznu se računa vreme u pritvoru, u kome je nakon hapšenja 2005. godine Avramovićeva provela mesec dana.

Suđenje je trajalo osam godina. Prvostepenom presudom dokazano je da je Jasna Avramović, dok je radila kao lekar, primila mito od četvoro pacijenata. Odbijena je optužba za zloupotrebu službenog položaja. U postupku je primenjen blaži krivični zakon koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, a koji predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

Odbrana Avramovićeve je uložila žalbu na presudu smatrajući da nema dokaza za krivično delo primanja mita, o kojoj, u drugostepenom postupku, konačnu odluku donosi Apelacioni sud.