Ani Alentijev srebrna medalja


17. decembar 2013. SPORT – Prvog dana 38. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ na „Trofeju Beograda“ u Hali sporova u Novom Beogradu, u juniorskoj konkurenciji pištoljem, Ana Alentijev najbolji strelac Streljačke družine „Smederevo“ sa 375 krugova i manje unutrašnjih centara (osam) osvojila je srebro. Pobednica Kristina Stojanova iz Bugarske imala je takođe 375 krugova, ali deset centara, Hrvatica Lara Varat je bila treća sa 367 krugova. Ani je ova druga medalja sa ovog takmičenja na kome je 2011. godine osvojila zlatnu medalju.

U seniorskoj konkurenciji sa ovim rezultatom Alentijev je zauzela 12. mesto. Kod seniorki je trijumfovala Zorana Arunović (SK “Crvena zvezda”) sa fantastičnih 392 kruga (samo krug manje od skoro dve decenije starog državnog rekorda Jasne Šekarić i dva kruga manje od svetskog rekorda). Drugoplasirana Sara Babić iz Mađarske imala je 381 krug, a srpska reprezentativka Bobana Veličković (SK “Bor 030”) osvojila je bronzu sa 380 krugova.
Drugog dana takmičenja 15. decembra održan je 38. „Gran prix Beograda“ na kome su se u apsolutnoj kategoriji borili juniori i seniori za vredne nagrade. Alentijev je zauzela 15 mesto sa rezultatom od 377 krugova što je njen novi lični rekord i najbolji rezultat kod juniorki. Finale je vredelo 380 krugova. Prva tri mesta osvojile su reprezentativke Srbije Bobana Veličković (Bor 030) je bila prva, Jasna Šekarić druga, a Zorana Arunović treća (obe Crvena zvezda).

– Turnir je bio veoma jak, najači na ovim prostorima. Ana Alentijev je pucala vrlo dobro, otpucavši dva dobra meča i postigavši svoj lični rekord u drugom meču. Ovo je trenažni deo sezone gde se naporno trenira tako da rezultati nisu u prvom planu. Nastavićemo sa napornim treninzima, a sve u cilju postizanja još boljih rezultata na budućim takmičenjima, kaže trener Boban Marinković.

Internacionalno prvenstvo Beograda je pozivno takmičenje vazdušnim oružjem (puška i pištolj). Učestvuju juniori/ke i seniori/ke iz 12 zemalja (Bosna i Xercegovina, Bugarska, Hrvatska, Salvador, Mađarska, BJR Makedonija, Crna Gora, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, i Ukrajina), osvajači olimpijskih, svetskih, evropskih odličja i medalja sa svetskih kupova. Nastupilo je 149 takmičara i takmičarki iz inostranstva i 94 iz Srbije (ukupno 243 takmičara). Organizator takmičenja je Streljački savez Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu Beograda.
U subotu 21. decembra na strelištu u Smederevu, održaće se treće, poslednje kolo kupa Streljačkog saveza Srbije i ujedno poslednje takmičenje u ovoj godini za strelce koji se takmiče u A programu. Posle tri kola Kupa po 8 najboljih strelaca u svim kategorijama plasiraće se u finale koje će se održati naredne godine u februaru. Ana Alentijev se sa jednom pobedom i jednim drugim mestom u prva dva kola kupa i ukupno 18 bodova plasirala u juniorsko finale, a izvesno je i finale u seniorskoj kategoriji gde posle dva kola ima 7 bodova i nalazi se na četvrtom mestu.