Ana Alentijev na Prvenstvu Evrope u streljaštvu


26. februar 2014. SPORT – Ana Alentijev, juniorska reprezentativka Smedereva danas je, zajedno sa ostalim članovima reprezentacije Srbije, otputovala u Moskvu na Prvenstvo Evrope u streljaštvu, koje se održava od 26. februara do 6. marta.

Ona je do sada nastupala na tri Evropska šampionata malokalibarskim pištoljem, a najbolji rezultat ostvarila je prošle godine kada je u Osijeku osvojila 8. mesto. Ovo joj je prvi put da će nastupiti na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem.

– Trudim se da ne razmišljam previše o rezultatu. Naporno smo trenirali. Imali smo pripreme kod nas u Smederevu, gde smo osim nešto jačih treninga imali priliku i da učimo od naših starijih strelaca, olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona. Olakšavajuća okolnost jeste da mi ovo nije prvo Evropsko prvenstvo, ali ipak jeste prvo što se tiče kategorije vazdušnog pištolja. Ono što je otežavajuće jeste takmičenje bez ličnog trenera, rekla nam je Alentijev pred polazak u Moskvu.

Boban Marinković, trener SD „Smederevo“ i trener saradnik po pozivu u reprezentaciji Srbije za mlađe kategorije pištoljem, rekao je da je ovo veliki uspeh za Anu Alentijev i dodao: – Prvenstvo Evrope u Moskvi, jedno je od najkvalitetnijih takmičenja na kome će učestvovati i sigurno je veliki motiv za Anu da da svoj maksimum i postigne što bolji rezultat. Sezona je jako duga, a ovako jakih takmičenja će biti još u budućnosti. Ponosan sam na Anu Alentijev i na rezultate koje postižu naše takmičarke u disciplini pištolj, jer smo uz pomoć jednog pojačanja uspeli da napravimo ekipu koja je u vrhu srpskog streljaštva, što je i rezultiralo osvajanjem Kupa Srbije u seniorskoj kategoriji, pre nešto manje od mesec dana, kaže Marinković, Anin trener, koji će ovo prvenstvo pratiti iz Smedereva.

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu učestvuje 575 takmičara iz 45 zemalja. Borbe za evropske trofeje vazdušnim oružjem u glavnom gradu Rusije počinju 2. marta. Na vatrenu liniju naša Ana izlazi od 9 časova, zajedno sa ostalim članicama ekipe Jovanom Dragačevac i Leom Aleksić. Istog dana nastupa i ekipa juniora puškom (Andrija Milovanović, Stevan Jovanović i Miloš Ivanović). Juniorke će gađati puškom 3. marta od 9 časova (Tiha Todorović, Milica Babić i Nina Radulović). Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković) i seniori puškom (Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić, Milenko Sebić). Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Dragana Todorović) i seniori pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić).