Ambasadorka Indije u Smederevu


20. avgust 2013. DRUŠTVO – U Gradskoj upravi Smederevo u ponedeljak je priređen prijem za novu ambasadorku Indije u Beogradu.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović priredili su prijem za novu ambasadorku Indije u Srbiji, Narinder Chauhan.

„Naše je zadovoljstvo da je Smederevo prvi grad koji obilazite na novoj funkciji i koristim priliku da se zahvalim našem sugrađaninu Pintu, koji na najbolji način propagira Indiju i indijsku kulturu i ne zaboravlja Smederevo kada su u pitanju gostovanja kulturnih grupa, studentske posete, pa smo tako veoma povezani sa Indijom”, rekla je gradonačelnica.

Gradonačelnica je upoznala gošću sa potencijalima Smedereva, a tokom razgovora je izražena nada da će biti nastavljena dosadašnja uspešna saradnja na polju kulture ali i privrede.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović je pozdravio ambasadorku i izrazio zadovoljstvo što se nastavlja dobra saradnja koju naš grad ima sa Ambasadom Indije u dužem vremenskom periodu.

On je podsetio da Grad Smederevo, preko Smederevske pesničke jeseni, ima potpisan ugovor o saradnji sa pesničkim festivalom u Kalkuti.

„Naravno, osim kulturne saradnje želimo da proširimo privrednu saradnju sa Indijom i da u Vašem mandatu to i realizujemo”, istakao je Stojanović.

Ambasadorka Indije je podsetila na već postojeću saradnju u različitim oblastima privrede i dodala da treba da se nastavi i obnovi staro partnerstvo i saradnja koje dve države imaju.

„Preko Privredne komore Srbije upoznajemo indijske preduzetnike i kompanije sa mogućnostima saradnje i ulaganja u Aj-Ti tehnologije, u oblasti energije, metalurgije, hemijske i farmaceutske industrije i građevinarstva. Oni ne gledaju Srbiju kao tržište od 8 miliona ljudi, već kao partnera u razvijanju novih tehnologija i zajedničkog ulaganja”, kazala je ambasadorka Indije u Srbiji.

Njena ekselencija je podsetila da dve države već imaju sporazume iz različitih privrednih oblasti, u oblasti medija, sporta i kulturne razmene i to žele da unaprede.

„U Beogradu i Novom Sadu ima mnogo indijskih kompanija, a mi očekujemo da Srbija bude centar Aj-Ti razvoja u regionu”, naglasila je indijska ambasadorka.

Ona je dodala da je na nedavnom sastanku u Privrednoj komori sa filmskim radnicima bilo reči o saradnji na polju filmske industrije, jer je Srbija dobra lokacija i za snimanje i za produkciju i za postprodukciju, a Indija je jedna od najvećih i vodećih filmskih industrija. Sve to će doprineti i razmeni studenata, ali i novim sporazumima.

Na kraju zvaničnog dela razgovora razmenjeni su prigodni pokloni, a ambasadorka je pozvana da bude gost na otvaranju ovogodišnje Smederevske jeseni.

Izvor: smederevo.org.rs