Ambasadori zemalja EU održali sastanak u Smederevu


Smederevo je u sredu 16. marta bilo domaćin ambasadorima zemalja Evropske unije, koji su tu, na čelu sa Vensanom Dežerom, šefom delegacije EU u Srbiji, održali redovni sastanak, ali i bili u prilici da se upoznaju sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima ovog grada.

Za visoke goste bila je pripremljena prezentacija potencijala grada i prednosti Smedereva u geografskom, privrednom, turističkom pogledu, koju je održao gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, a sastanku sa šefovima misija EU prisustvovali su zamenik gradonačelnika dr Jasna Avramović, predsednik Skupštine Branče Stojanović, njegov zamenik Bojan Kostić i načelnik Podunavskog upravnog odbora Momir Radojković. Nakon prezentacije gosti su pokazali veliko zanimanje za mogućnosti našeg grada kada je reč o grinfi ld investicijama, turizmu, obrazovanju i poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako je Vensan Dežer nakon skupa izjavio, na zatvorenom delu sastanka šefova Misije EU bilo je reči o proceni dosadašnjeg napretka Srbije na putu ka EU, kao i koracima koji Srbiju na toj stazi tek čekaju.

– Razgovarali smo između ostalog i o mogućnostima da pomognemo novoj Vladi Srbije u ovom osetljivom trenutku. Ipak, cilj naše posete Smederevu je bio da se upoznamo sa potencijalom koji ovaj grad na Dunavu ima. Dotakli smo mnogo važna pitanja, od onih u zašiti životne sredine, preko turizma, obrazovanja, do privredne saradnje. Jedno od značajnijih je i naša pomoć u rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica, u čemu, zajedno sa lokalnom samoupravom u Smederevu vrlo uspešno delujemo – kazao je Dežer na konferenciji za novinare.

– Gostima smo predstavili šta je to što Smederevo nudi potencijalnim investitorima, objašnjavajući im prednosti naše lokacije na koridoru 7, Slobodne i Industrijske zone i Luke. Sa svakim od ambasadora država

smo ponaosob razgovarali, a bili su tu predstavnici stranih kompanija koje već imaju svoje pogone u Smederevu. Oni su izneli svoja iskustva, što ostalim ambasadorima treba da posluži kao poziv, da svojim fi rmama, potencijalnim investitorima, svojim privrednim komorama prenesu utiske o našim potencijalima – rekao je Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva.

Više konkretnih projekata, kako je najavljeno ovom prilikom, uskoro će početi da se realizuje na ovom području, pre ostalih izgradnja fabrike za prečišćavanje vode, a i nekoliko evropskih univerziteta je pokazalo interes da u Smederevu otvori svoje ispostave. Jedan investitor iz Italije je najavio dolazak, s obzirom da ga ovaj potez zanima za ulaganje u proizvodnju i preradu proizvoda od čelika, a i činjenicu da je Italija najveći uvoznik proizvoda Ju Es Stil-a. Ambasador Slovenije je takođe najavio dolazak

privrednika iz ove zemlje, koji su zainteresovani za ovo područje, a sa predstavnikom Belgijske ambasade je dogovoreno da se u Briselu napravi prezentacija industrijske i slobodne zone Smederevo.

Vensan Dežer je nakon sastanka, u pratnji gradonačelnika, članova Gradskog

veća za nsocijalnu zaštitu dr Vesne Jeremić Dragojević i Saše Momića, posetio porodice koje žive u zgradi na Kovačićevu izgrađenoj iz IPA programa 2007. Ambasadori Nemačke Volfram Mas i Rumunije Iona Macovei posetili su Nemačko groblje u Smederevu.

Jedan od važnih aspekata ovakvih skupova, kako je Dežer naglasio, jeste i kontakt sa običnim ljudima u Srbiji, bez posredovanja vlasti, organizacija ili medija. Tako su se ambasadori, posle šetnje do Vinskog grada i Tvrđave, sa mladim Smederevcima družili u jednom kafi ću u pešačkoj zoni. U Vinskom gradu imali su priliku da degustiraju vina iz smederevskog kraja, a i na glavnom gradskom trgu i šetalištu razgovarali su sa građanima. Smederevo je peti grad u Srbiji u kome su ambasadori zemalja Evropske unije bili u ovakvoj misiji, posle Novog Sada, Niša, Kragujevca i Valjeva.

Izvor: Puls grada