Ambasador Turske u poseti Smederevu


25. mart 2013. DRUŠTVO – Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, prilikom današnje posete Smederevu, izrazio je mogućnost saradnje u oblasti ekonomije i turizma. U okviru toga, planira se bratimljenje Smedereva sa jednim turskim gradom i dolazak delegacije turskih privrednika u Smederevo, kako bi se upoznali sa potencijalima ovog grada.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je izrazila očekivanje da će uskoro doći do bratimljenja sa jednim turskim gradom, dolaska turskih privrednika u Slobodnu zonu Smederevo i ulaganja turskih investitora u Smederevsku tvrđavu i Marinu Smederevo.

„Zahvaljujem se ambasadoru Turske i ministru Ugljaninu na današnjoj poseti. Tema je ekonomska, turističko-kulturna saradnja između Srbije i Turske, tj. Smedereva i Turske. Ono što očekujemo u narednom periodu je bratimljenje sa jednim turskim gradom, dovođenje turskih investitora u Slobodnu zonu Smederevo i ulaganje turskih investitora u Smederevsku tvrđavu i Smederevsku marinu”, istakla je gradonačelnica.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Sulejman Ugljanin je potvrdio da je na ovogodišnjem zasedanju Mešovitog komiteta Turske i Srbije, nedavno u Ankari, Smederevo bilo u samom vrhu prioriteta.

„Ovaj grad, pre svega zbog blizine autoputa i Dunava, koji ima i svoj aerodrom, ima izvanredne preduslove za ekonomski razvoj, koje je napravila gradonačelnica sa svojim timom – planska akta i ostale preduslove za investiranje. Smederevo ima idealnu poziciju, tačno je na pola puta od Istanbula do Minhena i hoćemo da investiramo u turizam. Mi tražimo način da zaustavimo sve one koji putuju, da se zadrže ovde i oni će zavoleti ovaj grad. Takođe, Turska je zainteresovana da se ovde prebaci proizvodnja i uz manje troškove, gotov proizvod da šalje u Evropu. Hoćemo da zainteresujemo ljude da dođu u Smederevo i nađu svoj interes da investiraju, i one iz Turske i one iz Evrope”, naglasio je Ugljanin.

Ambasador Turske u Republici Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj, među čijim su saradnicima bili i predstavnici Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom Smederevu.

„Nakon februarske posete predsednika Nikolića Turskoj, zaključeno je da se naša međusobna saradnja mora unaprediti. Ubrzo zatim, zasedao je Mešoviti tursko-srpski komitet koji je razmatrao mogućnosti saradnje dve zemlje i pokušano je definisanje mogućih lokacija za investiranje i unapređenje te saradnje. Jedna od takvih lokacija je i Smederevo, koje ima izuzetnu geostratešku poziciju, koja je veoma povoljna za investiranje. U planu je da se dovedu delegacije turskih privrednika da se upoznaju sa potencijalom i nadamo se da će to izroditi saradnju, u prvom planu, iz oblasti ekonomije i turizma i da to bude odskočna daska i za dalje projekte koji će unaprediti naše odnose i doneti dobro ovom gradu”, izjavio je nakon sastanka ambasador Bozay.

U delegaciji domaćina, pored gradonačelnice, bili su zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović, pomoćnik gradonačelnika za privredu, investicije i razvoj Prvoslav Nedeljković, kao i direktori Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Direkcije za izgradnju grada Smedereva.

Izvor: smederevo.org.rs