Aleksandar Vučić: Železara drastično smanjila gubitke


05. april 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Železara poslednjih meseci uspela da smanji gubitke i poručio da će to preduzeće poslovati profitabilno već u maju.

Vučić je, na konferenciji za medije, istakao da je gubitak u poslovanju Železare u januaru bio devet miliona evra, dok je u martu taj minus “15 puta niži”, a da će u aprilu biti ispod 500.000 evra.

– Već u maju očekujemo da Železara posluje profitabilno – poručio je Vučić istakavši da je to preduzeće već postalo, posle Fijata, drugi izvoznik u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima Železara je ostvarila uštedu na kupovini koksa, od oko dva miliona dolara mesečno, rude od oko 1,5-2 miliona dolara, na struji od oko dva miliona dolara, šljaci milion-milion i po i vatrostalnim materijalima od oko 0,5 miliona dolara.

– Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fijata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu.

– U Aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizvodnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj visokoj peći. Očekujemo da do novembra pokrenemo drugu visoku peć i da idemo na rekordnu proizvodnju u Železari – poručio je Vučić.