Ako stanu peći, staje i Smederevo


11. novembar 2011. PRIVREDA – Smederevo je godinama u vrhu liste po zaradama zahvaljujući radu železare.Gašenje “Ju Es Stila” označilo bi kolaps jer ceo grad živi od proizvodnje ove fabrike.

Posle svakog u 1. i 15. u mesecu, kada zaposleni u železari primaju platu, promet u trgovinama povećava se i do 30 odsto.

Tako je z6ahvaljujući redovnim zaradama koje su prevazilazile republički prosek, Smederevo je nekoliko godina bilo jedan od lidera po visini primanja.

Ovo stanje, iskoristili se važnije banke koje posluju u Srbiji, pa su požurile da otvore svoje filijale u Smederevu. Za njima su stigli i veći trgovinski lanci.

I u malim trgovinskim radnjama na periferiji grada navode da promet i te kako zavisi od primanja u železari.

“Primetna je razlika u kupovnoj moći ljudi posle isplate u „Ju-Es stilu”, tada se desi da se kupi i ono što ne spada u najosnovnije proizvode neophodne u porodici. Više se kupuju slatkiši, grickalice, kvalitetniji sokovi i pića, pa i proizvodi kućne hemije i lične higijene. Takođe, pošto mnogi kod nas kupuju na „recku”, najsigurniji potrošači su upravo oni kojima je neko iz porodice zaposlen tamo, oni jedini redovno izmiruju svoje obaveze” , kaže jedna od kasirki.

Predsednik Veća samostalnih sindikata Smedereva, Stanimir Trailović, kaže da je Ju Es Stil oslonac industrijskog i ekonomskog razvoja Smedereva. Od ove železare, po rečima Trailovića, zavisi 8.000 ljudi, njihove porodice, a neposredno, ona je žila kucavica Smedereva.

Trailović se nada da od najgoreg scenarija, otpuštanja radnika i potpuno obustave proizvodnje neće biti ništa, uprkos realnim problemima sa kojima se kompanija suočava.

Zaposleni tvrde da se svi poslovi obavljaju po planu, te da prema obimu posla ne izgleda da kompanija u tako ozbiljnim problemima.

Prema rečima jednog od zaposlenih proizvodnja jeste prepolovljena, ali posla ima. Zarade jesu umanjene za deo profita koji kompanija ne ostvaruje, što je uticalo na kućni budžet.

Ovaj radnik ipak strahuje da mi mogao ostati bez posla, jer kako kaže, svi će u tom slučaju loše proći.

Izvor: Press