Akcija “Šta treniraš” u sredu u Dvorani


17. oktobar 2013. SPORT – Sportski dan pod imenom „Šta treniraš” biće održan u sredu, 23. oktobra u Dvorani Smederevo i tom prilikom biće predstavljeno 20 – tak klubova iz različitih sportskih grana u našem gradu.

Tim povodom je danas u Skupštinskoj sali Gradske uprave održan sastanak kojem su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika za sport Saša Momić, član Gradskog veća Nenad Maksić, predsednik Saveza sportova Smederevo Miloš Milosavljević, predstavnici Dvorane Smederevo, sportskih organizacija i osnovnih škola u Smederevu.

Na sastanku je dogovoreno da se ovaj svojevrsni sajam sporta održi u sredu 23. oktobra od 11,00 do 14,00 časova u Dvorani Smederevo, gde će sportski klubovi biti u prilici da predstave svoj sport, ali i da pokušaju da ga što bolje približe prisutnima, uglavnom deci osnovnoškolskog uzrasta. Za decu iz seoskih osnovnih škola biće organizovan besplatan autobuski prevoz.

Projekat „Šta treniraš” iniciran je istraživanjem Ministarstva omladine i sporta, koje je sprovedeno 2008. godine u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Rezultati istraživanja su pokazali da deca i mladi u osnovnim i srednjim školama u Srbiji nemaju raznovrstan izbor sportova i rekreativnih aktivnosti i da se samo 15 odsto njih bavi školskim sportom.

Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije zajedno sa svojim partnerima pokrenuli su projekat „Šta treniraš” u julu 2009. čiji je cilj okupljanje nacionalnih sportskih saveza i klubova i njihovo predstavljanje i promocija u gradovima širom Srbije kako bi se što više mladih uključilo u sportske i rekreativne aktivnosti.

Ovaj projekat je tokom godina naišao na odličan odziv javnosti, sportskih saveza i naročito mladih i na taj način je započet proces njihovog vraćanja sportu. Akcija je do sada uspešno realizovana u 15-tak gradova širom Srbije i okupila je više hiljada učesnika.

Projekat se svake godine održava zahvaljujući saradnji Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Sportskog saveza Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Koka-Kola sistema i agencije Srebrn&Tuš.

Projekat je započeo u Beogradu, a do sada je održan u Kragujevcu (dva puta), Novom Pazaru, Novom Bečeju, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Surdulici, Valjevu, Subotici, Aranđelovcu, Obrenovcu…

Koka-Kola kup je ove godine sastavni deo akcije „Šta treniraš” i zamišljen je kao turnir u malom fudbalu koji se održava nakon manifestacije „Šta treniraš?”, u cilju promovisanja narednog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: smederevo.org.rs